İBRAHİM SARP

ŞEYTANLAŞTIRMA PLANI

Türkiye'yi Batı bloğundan koparıp, Rusya'ya itme projesi tam hızıyla devam ediyor. Yaklaşık 70 yıldır Türkiye'yi NATO gladyosu üzerinden dizayn eden ABD, bu silahını kaybedince devreye FETÖ'yü aldı. 2013 17/25 Aralık darbe girişimleri ve 2016 15 Temmuz kalkışması sonrası bu silahı da düştü. Ardından yürürlüğe sokulan PKK/PYD terör kıskacı ise Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı harekatlarıyla parçalandı. ABD şimdi doğrudan Türkiye'yi İran ve Kuzey Kore'ye yaptığı gibi 'şeytanlaştırma' planını yürütüyor.

SÖMÜRGE DEVRİ KORSANLARI

Doğu Akdeniz'deki Türkiye'nin kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölgesi'ndeki hidro karbon yataklarına çökmek için sömürge dönemi korsanlık günlerine dönen Batılı güçler, Türkiye'nin kararlı duruşuyla ne yapacağını şaşırdı. 70 yıldır müttefiklerini bırakıp terör örgütleriyle iş tutmaya başladılar. Patriot sistemi satmaya yanaşmayan ABD, buna mukabil S-400 alan Türkiye'ye yaptırımlara hazırlanıyor. Ancak Ankara, ulusalararası hukuktan kaynaklanan haklarını savunmak için hem masada hem de sahada ağırlığını koruyor. 

İLK ETAPTA 32 SAVAŞ UÇAĞI

ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'ye F-35 programından çıkaran, TürkAkım projesine yaptırım içeren savunma bütçesini imzaladı. Bunun üzerine gözler bir kez daha Moskova'ya ve Rus savaş uçaklarına çevrildi. Ocak ayı içinde Rusya'dan SU-35 savaş uçağı ile ilgili bir heyetin Türkiye'ye geleceği, Rusya'nın, 32 adet  SU-35 uçağını kısa sürede Türkiye'ye teslim edeceği belirtiliyor. SU-57 alımı daha sonrası için planlıyor. SU-35, eylül ayında Atatürk Havalimanı'nda yapılan Teknofest'te adeta görücüye çıkmıştı. 

ABD Başkanı Donald Trump'ın, ülke tarihinde Savunma Bakanlığı'na ayrılan en yüksek bütçe olan 738 milyar dolarlık 2020 savunma bütçesini onayladığı yasanın Türkiye ile ilgili kısmında, Ankara'nın S-400 hava savunma sistemlerini alım işlemlerine devam ettiği gerekçesiyle Türkiye'ye F-35 uçaklarının teslim edilmemesi öngörülüyor. Dün yürürlüğe giren yasada, Türkiye'nin F-35 programından çıkarılması gerektiği de vurgulanıyor.

RUS HEYET SU-35 İÇİN GELİYOR

 Bu gelişmelerin ardından gözler bir kez daha Moskova'ya ve Rus savaş uçaklarına çevrildi. Ocak ayı içinde de Rusya'dan SU-35 savaş uçağı ile ilgili bir heyetin Türkiye'ye geleceği, anlaşma olursa Rusya'nın, 32 adet  SU-35 uçağını  kısa sürede Türkiye'ye teslim edeceği belirtiliyor. 

ÖNCE SU-35, SONRA SU-57

 SU-35'lerden sonra Türkiye Rusya'dan SU-57 alımını da daha sonrası için planlıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 27 Ağustos'ta Moskova'da yapılan MAKS Havacılık Fuarı'na katılması ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile önce SU-35'i sonra da SU-57'yi incelemesinin ardından teknik görüşmeler başlamıştı. SU-35, eylül ayında Atatürk Havalimanı'nda yapılan Teknofest'e de gelmişti. Erdoğan ve Putin'in birlikte inceledikleri dünyanın en gelişmiş savaş uçağı SU 57  Rusya Federasyonu Hava Kuvvetleri için 5. nesil savaş uçağı olarak geliştirildi. Uçuş menzili, hız ve manevra kabiliyeti konusunda rakibi olmayan SU-57'nin takviyesiz süpersonik uçuş, kısa mesafeli kalkış ve iniş, radarlara görünmezlik (hayalet) teknolojileri, kapalı bölmelerde silah sistemleri, süper manevra kabiliyeti gibi özellikleri bulunuyor. Saatte 2 bin 600 kilometre azami hıza sahip SU-57, 5,8 saat uçabiliyor, 10 bin kilogram azami muharebe yükü taşıyabiliyor.

32 ADET SU-35 ALINACAK

Türkiye ve Rusya'nın 32 adet, yani iki filo SU-35 için görüşmeler yaptığı iddia ediliyor. Bu konuda nasıl bir adım atılacağı ise merakla bekleniyor. ABD, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemini almasının ardından F-35 teslimat işlemlerini durdurmuş ve ABD'de eğitim gören pilot ile teknik ekibi geri göndermişti.

BİR SU-35 BEŞ F-35'E BEDEL

Rus yapımı SU-35 savaş uçağı ve ABD'li F-35'i kıyaslayan 'Havacılık Teknolojileri İttifakı Avintel' Genel Müdürü Viktor Pryadka, bir SU-35'in çatışma sırasında beş F-35'e bedel olduğunu vurguladı.Sputnik'e demeç veren Rus havacılık uzmanı Pryadka, "SU-35, ünlü SU-27 uçağının en yeni modifikasyonlarından biri. SU-35, bu tür uçakların imalatında kazanılan tüm deneyimi kendisinde taşıyor. Onu F-35'le kıyaslayacak olursak, SU-35 görünmezlik özelliği olmadan üretilse de, iki, üç, hatta beş F-35 savaş uçağıyla aktif çatışma içine girebilir" dedi.

SU-35 FARKLI GÖREVLERİ YERİNE GETİREBİLİR

SU-35'in ayırt edici özelliğinin farklı görevleri yerine getirme kabiliyeti olduğuna dikkat çeken Pryadka, Rus uçağının havada hakimiyeti sağlamanın yanı sıra bombardıman ve taarruz uçağı olarak kullanılabileceğinin altını çizdi.  Pryadka, bu özellikler göz önüne alındığında, SU-35'in 15-20 yl boyunca Türk askeri doktrinine uygun görevlerin tamamını yerine getirebileceğini vurguladı.

Editör: Haber Merkezi