Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) hukuk fakültelerine girişte başarı sıralaması barajını 100 bine düşürme kararı Danıştay tarafından durduruldu. Böylece hukuk fakültelerine yerleşebilmek için yeniden 125 bin başarı sırası barajı geçerli olacak.
Karar Sınav Sonrası Geldi
YÖK, 30 Ocak 2025’te aldığı kararla hukuk fakültelerine yerleşebilmek için gerekli başarı sırasını 125 binden 100 bine çekmiş, bu değişiklik 6 Şubat’ta yayımlanan 2025-YKS Kılavuzu’na eklenmişti. Ancak Danıştay 8. Dairesi, söz konusu kararın sınav sonuçları açıklandıktan sonra alınması nedeniyle yürütmesini durdurdu. Böylece, öğrencilerin tercihlerinde yeniden eski baraj olan 125 bin sıralama şartı uygulanacak.
Tercih Süreci ve Sistem Güncellemesi
Tercih süreci 13 Ağustos’a kadar devam ediyor. Bu nedenle adaylar, hukuk fakültesi tercihlerinde 125 bin barajını dikkate alacak. Daha önce tercih yapan adaylar ise listelerini güncelleyebilecek. YÖK kaynaklarından edinilen bilgilere göre, ÖSYM sistemi baraj değişikliğine uyarlanmak üzere güncelleniyor.
YÖK Başkanı Özvar’dan Açıklama
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Danıştay kararının ardından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
“Danıştay 8. Dairesi, Yükseköğretim Kurulumuzun hukuk fakültelerine girişte başarı sıralaması barajını 100 bin olarak belirleyen kararının ‘2025-YKS’den itibaren geçerli olmak üzere’ ibaresine yönelik yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Bu karara istinaden 2025-YKS tercih sürecinde baraj 125 bin olarak uygulanacaktır.”
Özvar, sistem güncellemesinin gün içinde tamamlanacağını ve tercih ekranının yeniden açılacağını belirterek, “Adaylarımız için herhangi bir mağduriyet söz konusu olmayacak” dedi.
