İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 2023 yılı bütçe görüşmeleri sabaha karşı sona erdi. 115 milyar 250 milyon liralık bütçe kabul edilirken sert tartışmalar yaşandı.

Bütçe hakkında ilk konuşmayı yapan MHP Grup Başkanvekili ve Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “İstanbullunun sırtına 20 milyar TL bütçe açığı hedefliyor. Bu, bütçe denk bir bütçe değil. İBB bütçesi borç bataklığına sürükleniyor. İBB Başkanı 3.5 yılda vaatlerinin yüzde 60'ını gerçekleştirdiğini söylüyor ama bu oran yüzde 11. Burası siyasi nutuk atılacak yer değil. İBB Başkanı konuşmasında 6'lı Masa'dan, güçlendirilmiş parlamenter sistemden bahsetti. İBB Başkanı sadece 6'lı Masa'nın, Millet İttifakı'nın belediye başkanı mı? Bu konuşmayı yakıştıramadım. 6'lı Masa'nın 7'inci ayağı siz yok deseniz de duruyor. O ayağı ters yüz etmeye muktediriz” dedi.


İYİ Parti Grup Başkanvekili İbrahim Özkan Türkiye'nin içinde bulunduğu ekonomik krize dikkat çekerek “AK Partililere göre süper güç olduk, dünya bizi kıskanıyor. Süper güç olamadık ama bakın ben size AK Parti sayesinde bu ülkede ‘süper güç' olanları sayayım. Ekmek bulabilmek süper güç, karnını doyurabilmek süper güç, kiralık ev bulmak süper güç, zamlara dayanabilmek süper güç, faturaları ödeyebilmek süper güç, arabayla gezmek, depoyu fullemek süper güç, aydınlanmak, ısınabilmek süper güç” ifadelerini kullandı.

Özkan'ın “İstanbul seçimlerini iptal ettiniz, siz illegalsiniz. Burada meşruiyetiniz yok. Seçimi iptal edenler 700 sandık görevlisi ile ilgili iddianızı ispat edebildiniz mi?” sözleri AKP grubunun tepkisine neden oldu.

Daha sonra kürsüye gelen AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu “Gayrı meşru kimdir biliyor musunuz? Emanet milletvekiliyle grup kuran, başka partinin rozeti ile seçilip eli barut kokanların desteği ile burada oturanlardır. Biz bu ülkede alnının teriyle ve aziz milletin oyu ile seçilmiş meşru üyeleriyiz” dedi. Göksu daha sonra İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik, "Geçtiğimiz günlerde yaptığım konuşmada bir isim takmıştım. Avatar başkan. Sayın başkan sanal dünyada dolaşmayı sevdiği için öyle bir sunum yaptı ki sanki biz İstanbul'da yaşamıyoruz. Sayın başkan burada meclise, İstanbullulara değil 6'lı Masa'ya konuşmaya gelmiş. Burada konuşma yaparken ‘ben buradayım ha bana bakın' demek için konuşmaya gelmiş. İl başkanı ile arası limoni. Ona mesaj vermek için gelmiş. Sayın başkan buraya bir kaçış konuşması yapmak için gelmiş. Sayın başkan kaçma, 2024'te biz seni göndereceğiz. Arkadaşlar 2023 hayali kuruyorlar. 2023'te akıbetiniz İstanbul Ticaret Odası (İTO) seçimlerinin akıbeti gibi olacak. İTO seçimlerinde İBB'nin bütün imkanlarını seferber ettiniz. CHP'nin bütün seçim otobüslerini spor salonun önüne getirdiniz zafer kazanacaklar ya. Ne oldu? Cumhur İttifakı yüzde 72, 6'lı Masa yüzde 28. Sayın başkan, senin gibi düşünenler 15 Temmuz Köprüsü'nü de yaptırmayacağız dediler, millet yaptı. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya'yı, Marmaray'ı yaptırmayacağız dediler, yaptık. Kanal İstanbul'u da yapacağız, yapacağız, yapacağız. Allah'ın izniyle. Yaptığımızı göreceksiniz ve bakar kalacaksınız” diye konuştu.

Göksu şöyle devam etti:

“2019'da İstanbul halkının iradesiyle yönetim değişti, kimse söz edemez. Yeni yönetim ilk göreve geldiği 3-5 ayda bir sürü eser açabilirdi ellerinde vardı. Bekletti çünkü ‘ben yaptım' diyecek. Hemen açarsa ‘AK Parti yaptı' diyecekler. İstanbul'a bu organize kötülüğü niye yaptın? Niye zamanında açmadın. Burada yaptığı eylemleriyle ilgili İstanbul halkına söyleyecek bir şeyi olmadığı için galaksi aleminde bir konuşma yapıp en sonunda da 6'lı Masaya selam çakarak konuşmasını bitirdi. Hayırlı olsun. Ressam Abidin Dino'ya beceriksizliğin resmini yapabilir misin diye sorsanız der ki; ‘yapamam ama yapanın adını verebilirim. Muhtemelen kendisi Millet İttifakının en çalışkan neferidir.' Siz de muhtemelen Abidin Dino'nun evine zabıta gönderirsiniz” dedi. Göksu, 2023 bütçesinde 1.8 milyar TL gizlenmiş reklam kalemi bulunduğunu savunarak “Bu parayla 365 otobüs alınır. İstanbullular, size her gün bir otobüs değil ama bir otobüs kadar reklam bütçesi ayırmışlar. 

Bugüne kadar sizi kim engelledi? Merkezi bütçeden bir kuruşunuz kesildi mi? Bu meclise İstanbul için bir tane proje getirdiniz de Cumhur İttifakı bir tanesine hayır dedi mi? Esas vahimi arkadaşlar proje deyince borçlanma ve zam anlıyorlar. 51 borçlanma dosyası gelmiş 50'sine evet demişiz. İnsan kanal kanal dolaşıp engelleniyoruz demeye utanır. Engelleniyoruz yalanında vazgeçin, çok bayatladı” dedi. Göksu konuşmasını “2023'te Recep Tayyip Erdoğan'ı yeniden devlet başkanı seçip Türkiye yüzyılını başlatacağız, 2024'te de sayın başkanı yolcu edeceğiz.”

İmamoğlu, Göksu'nun kendisine yönelik karalamalarını muhatap almadığını ve yanıt vermeyeceğini belirterek şunları söyledi:

"Allah bu görevim süresince 20 tane daha Tevfik Göksu nasip etsin. Mümkünse her gün konuşsun, kanal kanal gezsin… Bir şey  yapmasa bile bu dil ile bize fayda sağlıyor. Kendisine teşekkür ediyorum. Topluma sadece nezaket konusunda sıkıntılı örnekler sergiliyor. Burada  içeriden duyduğum sesler içinde hakaretler oldu. Gözümün içine bakarak hakaret etmeyi marifet sanıyorlar. Onlar adına üzülüyorum. Ahlak buralarda belli olur. Tedavi olurlar, Allah onları ıslah etsin diye dua ediyorum.  Onları Allah'a havale ediyorum. Duamın tutacağına inanıyorum, Yaradan'a sığınıyorum."

Konuşmaların ve bütçe oylamasının ardından İBB Başkanı İmamoğlu, teşekkür konuşması yaparak “Bütçenin İstanbul'a bereket getirmesini temenni ediyorum” dedi.
 

Editör: Haber Merkezi