İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturmasında sular durulmuyor. 31 Mayıs’ta gerçekleştirilen 5. dalga operasyonda gözaltına alınan şüpheli sayısı 34’e yükseldi. Aralarında CHP’li belediye başkanlarının da bulunduğu 47 kişi hakkında gözaltı kararı verilirken, operasyon siyasetin gündemine bomba gibi düştü.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü dört ayrı yolsuzluk dosyası kapsamında düzenlenen operasyonda, polis ekipleri 47 adrese baskın düzenledi. Gözaltı kararı çıkarılan kişiler arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin üst düzey yöneticileri, mevcut belediye başkanları ve eski CHP milletvekilleri bulunuyor. Operasyon kapsamında 34 kişi gözaltına alınırken, 7 kişi firari olarak aranıyor.

Yapılan incelemelerde, şüphelilerden 3’ünün hali hazırda cezaevinde bulunduğu, 3 kişinin ise yurt dışında olduğu belirlendi. Firari 7 kişinin yakalanması için çalışmaların sürdüğü öğrenildi. Emniyet kaynakları, delil toplama ve ifade işlemlerinin titizlikle sürdürüldüğünü açıkladı.

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan isimler arasında kamuoyunun yakından tanıdığı birçok siyasi figür yer alıyor. Eski CHP Milletvekili Aykut Erdoğdu, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar ve Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin’in de gözaltına alınanlar arasında olduğu bildirildi. Bu gelişmeler, CHP kanadında ciddi yankı uyandırdı.
Hakkında gözaltı kararı bulunan isimler şu şekilde;
1- Erdal Celal Aksoy (İBB Genel Sekreter Yardımcısı)
2- Baki Aydöner (CHP Parti Meclisi Üyesi)
3- Burak Korzay (İsfalt Genel Müdürü)
4- Utku Caner Çaykara (Avcılar Belediye Başkanı)
5- Hakan Bahçetepe (Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı)
6- Kadir Aydar (Ceyhan Belediye Başkanı)
7- Oya Tekin (Seyhan Belediye Başkanı)
8- Ozan İş (Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı)
9- Erhan Daka (Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı)
10- Can Zafer Yaman (Ceyhan Belediye Başkanının Akrabası)
11- Mustafa Aydar
12- Celal Tekin
13- Ebubekir Akın
14- Fatih Yadoğlu
15- Remzi Baka
16- Şaban Baka
17- Yusuf Yadoğlu
18- Caner Vural
19- Menderes Cemaloğlu
20- Gürkan Dölekli
21- Özer Ayık
22- Sırrı Küçük
23- Fikret Demir
24- Songül Demir
25- Fahri Aksoy
26- Bektaş Yıldız
27- İbrahim Bülbüllü
28- Mehmet Mandacı
29- Rıza Can Özdemir
30- Hakan Ateş
31- İsmet Abacı
32- Betül Taşkıt
33- Görkem Kızılkayak
34- İsmail Yalçın
35- Şazime Sena Ayata
36- Yazgül Yeşil Gül
37- Alican Abacı (Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı) TUTUKLU
38- Emirhan Akçadağ (Beşiktaş Belediyesi Başkanı Özel Kalemi) TUTUKLU
39- Hasan Akgün (Büyükçekmece Belediye Başkanı)
40- Ömer Kazancı
41- Emre Kekeçoğlu
42- Gökhan Akgün
43- Halil Satı
44- Eray Kurt
45- Aykut Erdoğdu (Eski CHP Milletvekili)
46- Ali Sukas (Ağaç Aş Genel Müdürü)
47- Veysel Erçevik (Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı
İBB'ye ve görevinden uzaklaştırılan tutuklu başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik yolsuzluk iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, 24-25-26-27'nci dönem milletvekilliği yapan Aykut Erdoğdu'nun, İBB iştiraki İSTAÇ'ın yapmış olduğu bir sözleşmenin karşı tarafından alınan rüşvete aracılık ettiği iddia edildi.
Ağaç A.Ş. Genel Müdürü Ali Sukas'ın, Ağaç A.Ş.'ye iş yapan kişi ve firmalardan para veya araç talep ettiği, İBB'nin üst yönetiminin talimatıyla 'komisyon' adı altında para istediği, Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Veysel Erçevik'in ise bölgede inşaat yapan müteahhitten iskan izni verilmesi karşılığında maddi menfaat temin ettiği iddia edilerek şüpheliler hakkında 'rüşvet almak' ve 'irtikap' suçlarından hakkında gözaltı kararı verildi.
Aziz İhsan Aktaş liderliğinde yönetilen çıkar amaçlı suç örgütü tarafından belediye başkanlarına rüşvet verilerek ihale süreçlerinin organize edilmesi iddiasına yönelik yürütülen soruşturmada şüpheli Aktaş etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini belirtmesi üzerine 30 Nisan ve 11 Mayıs tarihlerinde ifade verdi.
İfadesinde, başta Beşiktaş Belediyesi olmak üzere ihale aldıkları belediyelerin maddi menfaat karşılığında 'hak ediş' ödemelerini yaptıklarını söyleyen şüpheli Aktaş, bu kapsamda belediye başkan ve yardımcılarına para vermek zorunda kaldığını, onlara ait taşınmaz ve araçları değerinden yüksek bedellerle almak zorunda kaldığını, 2024 yerel seçimlerinde belediye başkan adaylarının seçim çalışmalarında kullanılmak üzere para ve araç vermeye zorlandığını belirterek maddi menfaat sağlayan siyasiler, belediye başkan ve yardımcıları ile bu kişilerle irtibatlı kişiler hakkında konuştu.
Soruşturma kapsamında yapılan tespitler sonucu Aralarında İBB Genel Sekreter Yardımcısı Erdal Celal Aksoy, İsfalt Genel Müdürü Burak Korzay, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Ozan İş ve Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Daka' nın da bulunduğu 27 şüpheli hakkında 'rüşvet almak', 'rüşvet vermek', 'irtikap' ve 'ihaleye fesat karıştırmak' suçlarından dolayı gözaltı kararı verildi.
Beşiktaş Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Müdürlüğü'nün 2019'da 29 Ekim kutlamaları için doğrudan temin yöntemiyle yaptığı alım hakkında ihbar üzerine başlatılan soruşturmada Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Alican Abacı, halihazırda Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı olan ve dönemin Kültür ve Sosyal İşleri Müdürü Mehmet Mandacı ile Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Rıza Can Özdemir'in işi alma yeterliliği olmayan paravan bir firma üzerine işi aldıkları, bir takım usulsüz işlemlerde bulunarak kamuyu zarara uğrattıkları iddia edildi. Aralarında Mandacı ve Özdemir'in de bulunduğu 9 şüpheli hakkında 'kamu kurum kuruluşları zararına dolandırıcılık' ve 'resmi belgede sahtecilik' suçlarından gözaltı kararı verildi.
İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında bazı şüphelilerin Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün hakkında çeşitli iddialarda bulunmaları üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Belediye Başkan ve görevlilerinin ilçede inşaat yapan firmalardan inşaat ruhsatı ve iskan izni sürecinde villa, daire ya da 'Büyükçekmece basketbol takımına' sözde bağış yapmaya, sponsor olmaya zorladıkları, talepleri kabul etmeyen iş sahiplerine inşaat ve iskan izni vermedikleri iddia edildi.
Bazı iş sahiplerinin maruz kaldıkları baskı neticesinde belediye görevlilerinin taleplerini kabul etmek zorunda kaldıkları, yoğun inşaat bölgesi olan Büyükçekmece'de Belediye Başkanı Akgün'ün yakınlarının ilçede hafriyat işlerini yönettikleri, hafriyatları kaçak alanlara dökümünü sağlayarak kazanç elde ettikleri ve nüfuz kullandıkları iddia edildi. Aralarında Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Kazancı'nın da bulunduğu 5 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilirken, haklarında gözaltı kararı verilen toplamda 47 şüphelinin arama, el koyma ve gözaltı işlemlerinin sürdüğü aktarıldı.