Esad rejiminin hain saldırılarından sonra şehit olan 36 askerin ardından gerilen Türkiye-Rusya ilişkileri, Moskova'da düzenlenen toplantıyla birlikte rayına oturdu. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılan görüşmeden ortak bir nokta çıktı. İki ülke İdlip protokolünü imzaladı. Peki idlip protokolü nedir? İdlip protokolü maddeleri neler?

İdlip protokolü nedir?

Bir süredir devam Türkiye ve Suriye arasındaki sorun Rusya'ya da sıçramıştı. Ticari ve siyasi ilişkilerin zarar gördüğü bu dönemde Türkiye ile Rusya, Moskova'da bir araya gelerek ortak noktayı buldu. Erdoğan ve Putin'in yanı sıra Türk ve Rus heyetlerinin de katıldığı toplantı yaklaşık olarak 6 saat sürdü. Toplantının ardından ise iki lider kameraların karşısına geçerek alınnan kararları açıkladı. Liderlerin konuşmalarından sonra iki ülkenin Dışişleri Bakanı sözü aldı ve İdlib Protokolü olarak adlandırılan yeni anlaşmayı kamuoyu ile paylaştı. Peki idlip protokolü maddeleri nelerdir?

İdlip protokolü nedir? İdlip protokolü maddeleri neler?

İdlip protokolü maddeleri nelerdir?

Yaklaşık 6 saat süren toplantının ardından taraflar Türkiye ve Rusya İdlip protokolü adı altında 3 maddede uzlaştı. Peki İdlip protokolü maddeleri nelerdir? İşte protokoldeki üç madde:

1 - 6 Mart 2020 tarihinde saat 00.01'den itibaren ateşkes sağlanacak.

2 - M4 karayolunun kuzey ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor oluşturulacak.

3 - 15.03.2020 tarihi itibarıyla M4 karayolunun Trumba'dan Ain-Al-Havr'a kadar olan kısmında Türk-Rus ortak devriyeleri gerçekleştirilecek.

Editör: Haber Merkezi