Kanal İstanbul Projesi'nin İstanbul için büyük bir ihanet olacağını düşünen İmamoğlu'na, İbler Ortaylı'nın geçmişte yaptığı açıklama hatırlatıldı. 2 yıl önce katıldığı bir etkinlikte Kanal İstanbul projesinin gerekli olduğunu söyleyen Ortaylı, "İstanbul Boğazı'ndan bu kadar şilep geçemez. Aksi tatktirde her gün deniz kazaları olur" demişti. 

İki yıl önce Beylikdüzü Belediyesi'nin düzenlediği bir Ramazan programına katılan Pofesör Doktor İlber Ortaylı'nın Kanal İstanbul ile ilgili yaptığı açıklamalar tekrardan gündeme oturdu.

Beylikdüzü'ndeki Yaşam Vadisi'nde vatandaşlarla sohbet eden ve sorularını yanıtlayan Ortaylı, Kanal İstanbul Projesi'nin gerekli olduğuna vurgu yaparak şu sözleri söylemişti.

'HER GÜN DENİZ KAZALARI OLUR'

"Zaten Lozan değişti ve daha çok değişecek. Montrö Lozan'ın tashihi demektir. Daha da tashihi edilecek çünkü İstanbul Boğazı'ndan bu kadar şilep geçemez. Aksi takdirde her gün deniz kazaları olur haberiniz olsun. Yani bundan sonra ciddi bir hükümetin programı o çılgın kanal denen kanalın yapılmasıdır. Onu aklı başında jeologlar Celal Şengör gibileri evet diyorlar, bu iş lazım diyorlar. Çünkü İstanbul boğazları milletler arası bir trafiğe müsait değildir. Lozan ve Montrö zamanında buradan geçen gemilerin yoğunluğu yüzde 1'in de altında. Bu hacmi kaldıramaz. İstanbul'un nüfusu 1 milyondu boğaz işlemiyordu zaten. Şimdi bizim okuldan bile motor kalkıyor sabah akşam karşıya. Servisle taşıyacak halimiz yok. Her yakada 10'ar milyon adam yaşıyor"

SALİH EFENDİ YALISI BİR ÖRNEKTİ

Ortaylı, Geçtiğimiz yıl İstanbul Boğazı'ndan geçen yabancı uyruklu geminin çarptığı Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'nda ağır maddi hasar oluşmasının akabinde Kanal İstanbul'un önemi hakkındaki düşüncelerini dile getirmişti. Ünlü tarihçi,  Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı'nın İstanbul'un en önemli yalılarından olduğunu, kazayla İstanbul Boğazı'nın büyük bir değerini kaybettiğini ifade etmişti.
 

Editör: Haber Merkezi