Suriye’lilerin geçişi için sınır kapılarında “serbest geçiş” kararının alınmasının ardından sınırlarda oluşan karmaşa sonucu İletişim Başkanı Fahrettin Altun’dan açıklama geldi.

Geçici koruma devam ediyor

Suriye’lilere sadece fırsat tanındığını söyleyen Altun, eğer istedikleri takdirde ülkede de kalabilirler, dilerlerse de gidebilirler dedi. “Geçici koruma” sağlandığını söyleyen Altun, yalnızca mülteci politikasında bir düzenleme yapıldığını dile getirdi. Altun, 3.7 milyon Suriyeli ev sahipliği yapmaktan dolayı yardımcı olduklarını için mutluluk duyduğunu belirtti. Ancak ülkenin kaynaklarının göz önüne alındığını ve uluslararası sahada mülteci konusunda yalnız bırakıldıklarını söyleyerek bu kararın verildiğini söyleyen Altun, AB ve diğer müttefiklerin bu zorluğun üstesinden gelirken Türkiye’yi yalnız bıraktıklarını ifade etti.

Altun’un ifadeleri şu şekilde:

Ülkemizde bulunan Suriyelilere “geçici koruma” uygulamaya devam etmekteyiz. Suriyeli kardeşlerimizden ülkeyi terk etmeleri istenmedi. Kalmak isterlerse kalabilirler. Gitmek isterlerse de gidebilirler.

Sadece mültecilerin Türkiye’den ayrılmasını engellememe yönünde bir politika değişikliğe gittik. Kaynaklarımızın ve personel sayımızın kısıtlı olduğu göz önüne alındığında, Avrupa’ya göç etmek isteyen mültecileri önlemeye çalışmaktansa, Suriye’den daha fazla mülteci gelmesi olasılığına karşılık kendimizi hazırlıyoruz. Türkiye, savaştan, yıkımdan ve kaostan kaçan 3,7 milyon Suriyeli mülteciyi barındırıyor. Milli kaynaklarımızı, Türk halkının cömertliği sayesinde kardeşlerimize yardım etmek için harcamış olmakla gurur duyuyoruz. Ancak ne yazık ki uluslararası toplum bizi bu zorluk karşısında yalnız bırakmıştır.

Editör: Haber Merkezi