14 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM İlker Başbuğ'a dava: 3 yıl hapsi istendi

İlker Başbuğ'a dava: 3 yıl hapsi istendi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede Başbuğ'un "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi

İSTANBUL (AA) - Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ hakkında, bir kitabıyla ilgili yapılan söyleşideki sözleri nedeniyle "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu, İlker Başbuğ hakkında, "Türkiye Cumhuriyetinde Güç Odaklarının Mücadelesi" serisinin üçüncü kitabıyla ilgili 4 Ocak 2021'de bir gazete yaptığı söyleşide, darbe imasında bulunduğu iddia edilen sözleri üzerine yürütülen soruşturma tamamlandı.

Soruşturma sonunda hazırlanan iddianamede İlker Başbuğ "şüpheli", AK Parti'nin bazı il ve ilçe başkanları ile kadın kolları başkanlarının da aralarında bulunduğu toplam 166 kişi ise "müşteki" olarak yer aldı.

İddianamede İlker Başbuğ'un, 4 Ocak'ta Cumhuriyet gazetesine verdiği mülakatta, "Eğer Menderes, 25 Mayıs 1960 günü Eskişehir'de erken seçim tarihini açıklasaydı, 27 Mayıs askeri darbesi büyük bir olasılıkla önlenebilirdi. Çünkü erken seçim kararı alınmış bir hükümete karşı bir askeri darbenin gerçekleştirilmesi açıkça milletin siyasi idaresine de vurulacak bir darbe olurdu." ifadelerini kullandığı hatırlatıldı.

Başbuğ'un bu söyleşide "darbe" imasında bulunduğu ve bu şekilde "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme veya aşağılama" suçunu işlediği anlatılan iddianamede, Başbuğ'un savcılıkça alınan ifadesine yer verildi.

Başbuğ'un "Türkiye Cumhuriyetinde Güç Odaklarının Mücadelesi' kitap serisinin üçüncüsü olan 1961-1980 dönemini o günün şartlarında ve o günlerde gelişen olaylar çerçevesinde değerlendirdiği, suça konu ifadelerin daha önce yine bazı yazarlar tarafından da dile getirildiği ve bugünkü olaylarla herhangi bir şekilde ilişki kurulmasının doğru olmadığı" şeklinde beyanda bulunduğu aktarılan iddianamede, İlker Başbuğ'un suçlamaları reddettiği dile getirildi.

İddianamede, Başbuğ'un "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme" suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi, başsavcılıkça gönderilen iddianameyi kabul etti. Başbuğ, açılan dava kapsamında önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Cumhuriyet gazetesinde yer alan ifadeleriyle ilgili hakkında yapılan suç duyurularına ilişkin soruşturma başlatan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın daveti üzerine, 10 Şubat 2021'de Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na gelerek başsavcılığa ifade vermişti.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *