Türkiye'nin ve Dünya'nın sayılı jeologları arasında gösterilen Prof. Dr. Celal Şengör'ün, yıllar önce katıldığı bir televizyon programında 'Kanal İstanbul Projesi' ile ilgili söyledikleri yeniden gündeme geldi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, çılgın proje için '100 kere ihanettir' demişti. 

Türkiye'den hem Amerikan Bilimler Akademisi hem de Rus Bilimler Akademisi'ne üye olan tek jeolog Celal Şengör'ün yıllar önce katıldığı bir programda 'Kanal İstanbul Projesi' ile ilgili söylediği sözler tekrardan gündeme geldi. Şengör, 26 Eylül günü meydana gelen 5.7 büyüklüğündeki İstanbul depreminden sonra, Fatih Altaylı'nın sunduğu teke tek programına telefonla bağlanan İmamoğlu'na emrinizdeyiz demişti. 

Celal Şengör'den Kanal İstanbul Açıklaması: "Marmara'nın Ekosistemi..." Haberini OKUYUN

'JEOLOJİK AÇIDAN ENGEL OLACAK HİÇBİR ŞEY YOK'

2011 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtılan 'Çılgın Proje Kanal İstanbul' için ekranlara çıkan Celal Şengör ve Roger Smith, hakkında binlerce tartışma yapılan proje için "jeolojik açıdan engel olacak hiçbir şey yok" ifadelerini kullanmıştı. Projeye destek verdiği dile getiren Şengör, "Boğazın yükünü azaltacak ancak bu kanalın etrafına şehir yaparsanız o zaman yollarımız ayrılır" açıklamasında bulunmuştu. Öte yandan kanal istanbul'un geçtiği alanda deprem riskinin var olduğunu söyleyen ünlü profesör, projenin yeni depremleri tetiklemeyeceğinin ise altını çizdi. 

İMAMOĞLU KANAL İSTANBUL PROJESİ İÇİN NE DEMİŞTİ?

Sosyal medya hesaplarından paylaştığı videolarla Kanal İstanbul Projesi'ne karşı çıkan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Bu konu İstanbul'un gündemi değil, öncelik olmadığı gibi trajik bir durum yaratacağı net. 1.5 milyar metreküp toprak hareketi. Güngören, Bağcılar ve Esenler'in 30 metre yükseldiğini düşünün. Burası İstanbul. Şehrin geleceğiyle oynamayın. Bu proje bütün ihanetlerin 100'le çarpılmasıdır. Oturup her yerde tartışmaya hazırız" şeklinde açıklamalarda bulunmuştu. 

Editör: Haber Merkezi