CHP’Lİ Ekrem İmamoğlu yönetimindeki İstanbul Büyükşehir Belediyesinin (İBB), Sultanahmet Meydanı'nın altındaki Antik Roma Hipodromu’nu toprak olmuş kalıntıları üzerinden yeniden inşa etmek için hazırlık yaptığı medyaya düştü. Medyascope’un haberine göre İBB bu alandaki projesini Koruma Bölge Kuruluna sundu. İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat da sosyal medya hesabından paylaşımda bulunarak Büyük Hipodrom’u gün yüzüne çıkarmak için İBB’nin harekete geçtiğini duyurdu.

HEDEF OSMANLI İZLERİNİ SİLMEK Mİ?

Hipodromu yeniden canlandırmanın yolu aynı bölgede bulunan Osmanlı'dan bugüne miras kalan paha biçilmez eserleri tahrip etmekten geçiyor. Özellikle hipodromun seyirciler için olan tribünün üzerinde İbrahim Paşa Sarayı ve kralların yarışı izlediği imparatorluk locasının üzerinde Sultanahmet Camisi bulunuyor. Uzmanlara göre hipodromun yeniden inşa edilmesi bu eserlerin zarar göreceği anlamına geliyor.

CHP'li İBB yönetiminin İstanbul üzerindeki asırlık Osmanlı eserlerini Roma dönemi ile değiştirme projelerine bir yenisi daha eklendi.

İBB, Sultanahmet Meydanı ve bölgede bulunan diğer Osmanlı mirası eserleri hiçe sayarak Bizans'ın bile o dönem terk ettiği ve yıkılmaya bıraktığı Antik Roma Hipodromu'nun restore etmeye çalışmasına sosyal medyadan büyük tepki gelirken AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe de tepki gösterdi.

'Bazı hayaller vardır ki kurulması dahi ihanettir'

Kabaktepe yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Bazı hayaller vardır ki kurulması dahi ihanettir.

Bu aziz millet, İstanbul’un göbeğine Antik Roma Hipodromu hayali kuranların, rüyalarını kabusa çevirir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın.

Osmanlı eserlerini yıkmak pahasına Biznas'mı korunuyor?  Halihazırda Hipodrom'un üstünde İbrahim Paşa Sarayı bulunurken, Sultan Ahmed Türbesi'nin belli bir kısmı da burada bulunuyor. Olası bir restorasyon çalışmasında Osmanlı Devleti'nden miras kalan bu yapıların ne olacağına dair bir açıklama ise henüz yapılmadı.

Bizans'ın son döneminde dahi ayakta olmayan Hipodrom, ayaklanmalar ve isyanların merkezi olarak binlerce katliama sahne olmuştu

Editör: Haber Merkezi