Ertan Yıldız Etkin Pişmanlıktan İkinci Kez Yararlandı: İBB Soruşturmasında Yeni Gelişmeler
19 Mart'ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik “mali suçlar” kapsamında başlatılan soruşturmada tutuklanan İBB Meclis İştirakler ve Bağlı Kuruluşlar Komisyon Başkanı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı Ertan Yıldız, geçtiğimiz hafta etkin pişmanlık kapsamında ifade vermiş ve cezaevine geri gönderilmişti.
Adli Kontrolle Tahliye
Yıldız, ikinci kez etkin pişmanlık kapsamında ifade verdi. Bu ifadesinin ardından adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verildi. Yıldız, ev hapsi şeklinde uygulanacak olan adli kontrol hükümleriyle serbest bırakıldı.
Soruşturmada Dikkat Çeken İddialar
Soruşturma kapsamında Ertan Yıldız’ın sunduğu dilekçede önemli itiraflara ve iddialara yer verildi:
Ekrem İmamoğlu ile Tanışma Süreci: Yıldız, 2013 yılında Beylikdüzü'nde kurduğu şirket aracılığıyla CHP ilçe başkanı olarak görev yaparken İmamoğlu ile tanıştığını ve 2014'te belediye başkanlığı sonrası ilişkilerinin güçlendiğini belirtti.
İBB’de Görev Süreci: 2019’da İmamoğlu’nun İBB Başkanı seçilmesiyle resmi danışman olarak göreve başladığını ifade eden Yıldız, iştirak şirketlerinde sorumlu danışmanlığa geçiş sürecini anlattı. Kurumsal yapının güçlendirilmesi ve şirketlerin zarardan kurtarılması konularında çalıştığını söyledi.
İhale Telkinleri: Yıldız, İBB iştiraki firmaların ihale süreçlerine dahil olmadığını savunurken, Ekrem İmamoğlu adına Fatih Keleş’in bazı firmalara ihale verilmesini talep ettiğini ancak kendisinin buna karşı çıktığını ifade etti. Bu süreçte belediye içinde başka yapılanmaların oluştuğunu da dile getirdi.
Taş ve Mıcır Operasyonu İddiası: Yıldız, Cebeci'deki taş ocağı operasyonları aracılığıyla ciddi gelirler elde edildiğini ve bu paraların bir kısmının Fatih Keleş aracılığıyla Ekrem İmamoğlu’na aktarıldığını iddia etti. Operasyonu yürüten Murat Gülibrahimoğlu’nun piyasayı tekelleştirdiğini ve Londra’ya kaçtığını ileri sürdü.
İmar ve Mezarlık Rüşvet İddiaları: Mezarlıklar Daire Başkanı Ayhan Koç’un görev döneminde bazı mezarlık alanlarının satışa çıkarıldığını ve bu fonun siyasi amaçla kullanıldığını öne süren Yıldız, ayrıca Capacity AVM ile ilgili rüşvet iddialarına dahil olmadığını belirtti.