İran Devlet Televizyonu'ndan sabah saatlerinde aktarılan bilgiye göre İran, ABD'nin Irak'taki askeri üssünü vurdu. İddiaya göre 80 ABD'li yaşamını yitirdi. Ancak bölgede 19 adet Amerikan üssü olmasına rağmen Patriot sistemi bu saldırıya neden engel olamadı? CNN Türk canlı yayınına katılan Genelkurmay Eski istihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin bu soruya yanıt verdi

SALDIRIYI PATRIOTLAR NEDEN ENGELLEMEDİ?

İran'ın, ABD üssüne füze saldırısından sonra neden patriot sisteminin devreye girmediği merak konusunu oldu. Genelkurmay Eski istihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin, söz konusu konu hakkında görüşlerini açıkladı.

Eski istihbarat Başkanı İsmail Hakkı  Pekin'in açıklamaları şöyle:

Amerika Birleşik Devletleri, İranı böyle bir şeye zorluyor. O yüzden ABD'nin bilerek engellememesi söz konusu değil. Irak'taki yeni safha İran'ın ve İran uzantılarının bu bölgeden gitmesini sağlamak. Şimdiye kadar çok farklı bir politika izliyorlardı. Bu İran'ın önünü açan bir politikaydı. Kasım Süleymani'ye bakarsak, Afganistan'dan, Pakistan'dan, Lübnan'dan, Yemen'den çok geniş bir alandan sorumlu. Ve oralarda çok şahsi bağlantıları olan birisi. Dolayısıyla IŞID'le mücadelede ABD bilerek İran'ın önünü açtı. Çünkü İran güçlü olunca ister istemez körfez ülkeleri, korkuyorlardı. Ve ABD'yi buraya davet ediyorlardı. Şimdi durum biraz daha farklılaştı. ABD hedef değiştirdi. İran biraz daha güçlenince zayıflatmak gerekti. Ama İran'ın azalan gücünden sonra oluşacak boşluğu kim dolduracak? ABD'nin bunu yapması lazım. Bundan sonra daha da zayıflatmaya devam edecek. İran bu yaptığıyla ABD'ye topu attı.