İş Bankası’ndaki CHP hisselerinin tek parti döneminde zorunlu olarak CHP’’ye bırakıldığı, vasiyete de uygun kullanılmadığı konuşuluyor.

“Devlet Hazinesi” dendi

Ak Parti tarafında “Beytülmal” olarak nitelendirilen İş Bankası CHP hisselerinin Hazineye devri için hukuki zemin çalışmaları başlatıldı.

Vasiyete uygun değil

Atatürk’ün vasiyetinde Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na aktarılması belirtilen İş Bankası yüzde 28.09’luk CHP hisselerinin hazineye devri gündeme geldi. Çalışmayı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin yürüttüğü öğrenildi. Ak Parti’de hukuki zemin için çalışmalar devam ederken hazineye devrin gerektiği fikrini meydana getiren unsurlar şunlar:

  • Miras hukuku anayasanın da evrensel hukuk kurallarının da üzerinde özellikler barındırır. Mirasın vasiyete uygun kullanılması önemlidir. Burada vasiyet doğrultusunda miras bırakanın isteğinin ne ölçüde gerçekleştiğine bakmak gerekiyor.
  • CHP bu hisselerden kasasına tek kuruş gitmediğini söylüyor. Doğrudur, zaten gidemez. Bu para ülkenin kuruluşu için gelmiş bir yardımdan kalan paradır. Devlet işidir, beyt-ül mal, kamu malıdır. Siyasi Partiler Kanunu'na göre de partiler ticari faaliyette bulunamaz. Bu açıdan bir siyasi parti kontrolünde olması kanuna aykırıdır.

  • Atatürk, bir devleti devlet yapan dili ve tarihi diyerek bu parayı Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na bırakıyor. Ama iki kurum da birçok kez dava açarak alacaklarını alıyor. Bu vasiyete aykırı, hatta ihanettir.

  • Bir partinin bankada hisse sahibi olması, siyasi partiler arasında da eşitsizlik yaratan bir durumdur. Bu açıdan da kanunlara aykırı, anayasal eşitsizlik yaratan bir durum vardır.
  • Bu vasiyet tek parti döneminin ürünü. Başka parti olmadığı için bu hisselerle 'CHP ilgilensin' denilmiş ama bugün birçok başka siyasi parti de var. Bu açıdan kamu yararı ve eşitlik boyutu yeniden değerlendirilmelidir.
  • Söz konusu hisselerin Hazine’ye devri ile birlikte, İş Bankası’nda temsilini Hazine yapabilir ama bununla ilgili de mevzuatın incelenmesi gerekir.
Editör: Haber Merkezi