İstanbul
Açık
26°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM İsrail basınından dikkat çeken Türkiye analizi: "Türkiye'den tokat yedik"

İsrail basınından dikkat çeken Türkiye analizi: "Türkiye'den tokat yedik"

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Maariv, NATO Zirvesi sonrası yayımladığı analizde Türkiye'nin artan diplomatik ve stratejik etkisini değerlendirdi. Analizde, Ankara'nın bölgesel ağırlığının arttığı belirtilirken, "Türkiye'den tokat yedik" ifadeleri dikkat çekti.

WHATSAPP
KANALI
Ortadoğu Gazetesi Gündem artık cebinizde! Günün en önemli gelişmeleri anında telefonunuza gelsin. Ücretsiz katılın, hiçbir haberi kaçırmayın. Kanala Katıl

İsrail'in önde gelen gazetelerinden Maariv'de yayımlanan analizde, Türkiye'nin son dönemde artan diplomatik ve stratejik etkisi mercek altına alındı. NATO Zirvesi sonrasında kaleme alınan değerlendirmede, Ankara'nın bölgesel ve uluslararası siyasette yükselen rolüne dikkat çekildi.

Erdoğan-Trump görüşmesi İsrail'in gündeminde

Analizde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın NATO Zirvesi kapsamında gerçekleştirdiği temasların İsrail'de yakından takip edildiği belirtildi. Gazete, iki liderin verdiği mesajların yalnızca Türkiye-ABD ilişkileri açısından değil, Orta Doğu'daki güç dengeleri bakımından da önemli sonuçlar doğurabileceğini ifade etti.

Maariv, Washington'ın bölge politikalarında Türkiye'nin etkisinin giderek arttığını savunarak Ankara'nın uluslararası diplomasi sahnesinde daha görünür bir aktör haline geldiğini yazdı.

"Türkiye'den tokat yedik" değerlendirmesi

Analizin en dikkat çeken bölümünde ise İsrail'in son dönemde yaşadığı diplomatik gelişmeler ele alındı. Gazete, bu süreci "Türkiye'den tokat yedik" ifadeleriyle değerlendirirken, Ankara'nın diplomatik girişimleri ve sahadaki etkinliği sayesinde bölgesel dengelerde belirleyici konuma yükseldiğini öne sürdü.

Haberde, Türkiye'nin yürüttüğü dış politika hamlelerinin İsrail'deki güvenlik ve dış politika çevreleri tarafından yakından analiz edildiği ifade edildi.

Türkiye'nin stratejik konumuna vurgu yapıldı

Maariv analizinde Türkiye'nin jeopolitik önemine de geniş yer verildi. Türkiye'nin Avrupa ile Orta Doğu arasında stratejik bir köprü oluşturduğu, İstanbul ve Çanakkale boğazlarının küresel ticaret ve güvenlik açısından kritik rol üstlendiği belirtildi.

Ayrıca Türkiye'nin İran, Suriye ve Irak gibi bölgenin önemli ülkeleriyle komşu olmasının, Ankara'yı vazgeçilmez bir aktör haline getirdiği değerlendirmesi yapıldı. Savunma sanayisindeki gelişmeler, askeri kapasite ve ekonomik potansiyelin de bölgesel dengeleri etkileyen başlıca unsurlar arasında olduğu kaydedildi.

"Ankara'nın her adımı izleniyor"

Gazete, Orta Doğu'da yeni bir güvenlik dönemine girildiğini savunurken, bu süreçte Türkiye'nin üstleneceği rolün kritik önem taşıdığını belirtti. Analizde, Ankara'nın son yıllarda yürüttüğü aktif diplomasi ve arabuluculuk faaliyetlerinin uluslararası alanda daha fazla karşılık bulduğu ifade edilerek, "Tel Aviv, Ankara'nın attığı her adımı yakından takip ediyor" değerlendirmesine yer verildi.

"Türkiye göz ardı edilemez"

Maariv, Türkiye ile İsrail arasındaki rekabetin ve bölgesel gelişmelerin önümüzdeki dönemde de gündemde kalacağını belirtti. Analizde, Türkiye'nin stratejik konumu, askeri gücü ve diplomatik etkinliği nedeniyle bölgesel denklemde göz ardı edilemeyeceği vurgulanırken, "İsrail açısından Türkiye ile olan hikayemiz henüz bitmedi" ifadeleri kullanıldı.