06 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM İsrail, yeni kapsamlı saldırı planıyla Gazze Şeridi'nde kalıcı işgale hazırlanıyor

İsrail, yeni kapsamlı saldırı planıyla Gazze Şeridi'nde kalıcı işgale hazırlanıyor

İsrail, son 19 aydır devam eden operasyonları kapsamında Gazze Şeridi'nde yeni bir saldırı ve kalıcı işgal stratejisi geliştiriyor. Bu plan, yaklaşık 2 milyon Filistinlinin güneydeki Refah kentine yerleştirilmesini ve işgalin kalıcı hale getirilmesini içeriyor. Bu durum, bölgedeki insani durumu daha da karmaşık hale getirebilir.

İsrail, yeni kapsamlı saldırı planıyla Gazze Şeridi'nde kalıcı işgale hazırlanıyor

Dünya, İsrail-Filistin çatışması

İsrail, yeni kapsamlı saldırı planıyla Gazze Şeridi'nde kalıcı işgale hazırlanıyor

İsrail, 19 aydır saldırı düzenlediği Gazze Şeridi'ne yeni kapsamlı saldırı ve kalıcı işgal planıyla yaklaşık 2 milyon Filistinliyi güneydeki Refah kentine sürme ve işgalini kalıcı hale getirmeye hazırlanıyor.

Kudüs

Kalıcı işgal için girişilecek kapsamlı saldırılarla 7 Ekim 2023'ten bu yana çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 52 binin üzerinde sivilin öldürüldüğü Gazze Şeridi'nde bilançonun daha da ağırlaşmasından endişe ediliyor.

İsrail kabinesi Gazze'de işgali genişletecek saldırı planını onayladı

İsrail, dünyada nüfus yoğunluğu en yüksek yerleşimlerden olan Gazze’de, hazırlıklarına başladığı kalıcı işgal planıyla yaklaşık 2 milyon Filistinliyi daha önce işgal ettiği Refah kentindeki bir bölgeye zorla göç ettirmeyi planlıyor.

İsrail basını, Tel Aviv yönetiminin "Gideon’un Savaş Arabaları" adı verilen planla Hamas’ı "İsrail için kabul edilebilir şartlarda" bir esir takasına zorlamak ve hareketin askeri gücünü yok etmeyi hedeflediğini yazdı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın 13-16 Mayıs tarihleri arasında Orta Doğu’ya yapacağı ziyaretten önce bir anlaşma sağlanamazsa, kalıcı işgal planının uygulanacağı bildiriliyor.

3 Aşamalı Plan

İsrail’in kalıcı işgal planı üç aşamadan oluşuyor:

1. Hazırlık Aşaması

Yaklaşık 2 milyon Filistinlinin Gazze’nin güneyindeki Philadelphi Koridoru ile Morag Koridoru arasına sürgünü planlanıyor. İsrail ordusu bu bölgeye kontrol noktaları kuracak. 18 Mart’ta ateşkesi bozan İsrail, Refah’ı güvenlik bölgesine katmıştı. Burada hafriyat çalışmaları yapılıyor. Sınır birlikleri yer değiştirecek.

2. Saldırı Aşaması

Hava ve kara saldırıları Gazze genelinde yoğunlaştırılacak. Tüm halk zorla göçe çağrılacak. Amaç, Hamas’a silah bırakması için baskı ve Trump’ın Gazze planını devreye sokmak. İnsani yardımlar sadece Kerem Ebu Salim Kapısı’ndan ve az miktarda geçecek. Yardımlar, ABD’li bir şirket aracılığıyla kuzeydeki lojistik merkezlerde dağıtılacak.

3. Kalıcı İşgal Aşaması

Boşaltılan bölgelerde kalıcı işgal planı devreye sokulacak. Hamas’ın kullanabileceği tüm yapılar yıkılacak. Teslim olan Hamas mensuplarına her aşamada çağrı yapılacak. İşgalin tamamlanmasının aylar sürebileceği belirtiliyor.

Bu plan, Başbakan Netanyahu ile Katz’ın onayını aldıktan sonra güvenlik kabinesi tarafından oybirliğiyle kabul edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *