15 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Parçalı bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM İsrail'in Gazze'yi işgal kararına Türkiye'den ilk tepki

İsrail'in Gazze'yi işgal kararına Türkiye'den ilk tepki

İsrail Kabinesi'nin Başbakan Netanyahu'nun Gazze'yi işgal planına onay vermesine Türkiye'den ilk tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "İsrail'in Gazze'deki askeri harekatını genişletme yönündeki kararını en güçlü biçimde kınıyoruz. İşgalci İsrail, savaş planlarını derhal durdurmalı" denildi.

İsrail’in Gazze Kararına Türkiye’den Sert Tepki

İsrail Kabinesi’nin, Başbakan Netanyahu’nun Gazze’yi işgal planına onay vermesi üzerine Türkiye’den ilk resmi tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “İsrail’in Gazze’deki askeri harekâtını genişletme kararını en güçlü şekilde kınıyoruz. İşgalci İsrail, savaş planlarını derhal durdurmalıdır” ifadelerine yer verildi.

İsrail yönetimi, bu hamleyi “işgal” olarak tanımlamaktan kaçınarak bunun yerine “kontrol” kelimesini tercih etti. Türkiye ise bu söyleme ve alınan karara sert bir dille karşı çıktı.

Bakanlık açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

“İsrail’in bölgedeki yayılmacı ve soykırımcı politikasının yeni bir aşamasını teşkil eden, Gazze’deki askeri harekâtını genişletme yönündeki kararını en güçlü biçimde kınıyoruz.”

Açıklamada, İsrail’in attığı her adımın uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiği, bölgesel istikrarsızlığı artırdığı ve insani krizi derinleştirdiği belirtildi. Türkiye, kalıcı barışın sağlanmasının ancak uluslararası hukukun üstünlüğü, diplomasinin önceliği ve insan haklarının korunmasıyla mümkün olacağını vurguladı.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

“İşgalci İsrail, savaş planlarını derhal durdurmalı, Gazze’de ateşkesi kabul etmeli ve iki devletli çözüm süreci için müzakerelere başlamalıdır. Gazze’yi yaşanmaz hale getirerek Filistinlileri zorla göçe zorlayan bu karar, insan haklarına ve uluslararası hukuka aykırıdır. Bu kararın uygulanmasını engellemek için uluslararası toplum sorumluluklarını yerine getirmeli, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ise bağlayıcı kararlar almalıdır.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *