İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ile İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, dev bir operasyona imza attı. 

Deniz yoluyla uyuşturucu sevkiyatı istihbaratı alan polis, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında geniş çaplı çalışma başlattı. 

Emniyet ekipleri, Güney Amerika ülkesi Kolombiya'dan 1 ay önce yola çıkan adı açıklanmayan gemiye 30 Eylül'de Ambarlı Limanı'nda operasyon düzenledi. 

Gemide yapılan aramada 6 konteynırda yaklaşık 119 ton gelen 3 bin 500 çuval fosfat gübre çuvalları tespit edildi.

Dedektör köpeklerin tepki vermesi üzerine aramalarını söz konusu konteynerlerde yoğunlaştıran polis güçleri, Ambarlı Limanı Ana Terminali'ndeki gemiden indirilen konteynerleri didik didik aradı. 

Alınan numunelerin, Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ekipleri ve İstanbul Bölge Kriminal Polis Laboratuvarı'ndaki incelemelerinde  228 kilo 438 gram gelen saf kokain olduğu belirtilirken, operasyonda biri ‘doktor' lakaplı organizatörlerden İngiliz uyruklu uyuşturucu kaçakçısı Antony M., şebekenin Türkiye ayağını yürüten Ş.Z. ve M.D.'nin de aralarında olduğu 15 şüpheli gözaltına alındı.

Yüklü miktarda uyuşturucuyu deniz yoluyla Türkiye'ye sokan çetenin, Londra merkezli “Happy Monday” adlı uyuşturucu şebekesine mensup İngiliz üyesi Antony M.'nin, uluslararası uyuşturucu piyasasında ‘doktor' lakabıyla anıldığı ve bu tür uyuşturucu sevkiyatında gübrelerin arasına serpilen kokainleri ayrıştırma işleminde görevlendirildiği öğrenildi. 

Laboratuarda kısa sürede ayrıştırılarak ortaya çıkarılan 228 kilo 438 gram uyuşturucu maddelere el konulurken, şebekenin İngiliz üyesi Antony M., kaçakçıların Türkiye ayağını yöneten şebeke lideri Ş.Z. ve M.D'nin de aralarında olduğu A.O., A.Y., C.A.G., İ.G., V.G., A.M., V.G., B.D., R.N.Ç., Ş.D., N.A., ve Ö.B.P adlı toplam 15 şüpheli, sorgulanmak üzere Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü.

Polis, uyuşturucu şebekesiyle bağlantılı başka kişilerin olup olmadığını araştırırken, emniyetteki işlemleri tamamlanan zanlılardan İngiliz uyruklu Antony M. ile çete üyeleri Ş.Z. ve M.D. de dahil 9 kişinin tutuklandığı, altı şüphelinin ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı kaydedildi.