Pakistan Savunma Bakanı Khawaja Muhammed Asif, Afganistan ile yürütülen barış görüşmeleri hakkında dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Asif, taraflar arasında ateşkesin devam ettiğini belirterek, “Anlaşma olmazsa onlarla açık bir savaşa girme seçeneğimiz var. Ancak barış istediklerini gördüm” ifadelerini kullandı.
İstanbul’daki İkinci Tur Görüşmeler Devam Ediyor
Pakistan Dışişleri Bakanlığı, Afganistan ile yapılan barış görüşmelerinin ikinci turunun İstanbul’da başladığını duyurdu. Görüşmelerin amacı, 19 Ekim’de Katar’ın başkenti Doha’da varılan geçici ateşkesi kalıcı hale getirecek bir mekanizma geliştirmek olarak açıklandı.
Ateşkes Devam Ediyor, Taraflar Gerginliği Azaltmaya Çalışıyor
Asif, Türkiye ve Katar’ın arabuluculuğunda yürütülen süreçte son 5 gün içerisinde herhangi bir çatışma yaşanmadığını belirtti. Pakistan ve Afganistan’ın şu anda ateşkese büyük ölçüde uyduğunu ifade eden Asif, diplomatik çözüm arayışlarının sürdüğünü söyledi.
Geçmişteki Çatışmalar İlişkileri Gerdi
İslamabad yönetimi, Afganistan’da Taliban yönetiminin Pakistan Talibanı (TTP) militanlarına barınma imkânı sağladığını öne sürüyor. Bu iddialar üzerine Pakistan ordusu 9 Ekim’de Kabil çevresine hava saldırıları düzenlemiş, Afgan güvenlik güçleri ise 11 Ekim’de sınır karakollarına karşılık vermişti.
Afganistan yönetimi, Katar ve Suudi Arabistan’ın arabuluculuğuyla geçici bir ateşkes ilan edildiğini açıklamış, Pakistan ise 15 Ekim’de 48 saatlik ateşkesi kabul etmişti.
Pakistan’ın TTP Konusundaki Talepleri
Pakistan hükümeti, Taliban’ın 2021’de kontrolü ele geçirmesinden bu yana Afganistan’daki yönetimden TTP’ye karşı önlem almasını talep ediyor. İslamabad, örgütün Pakistan’da birçok saldırı gerçekleştirdiğini ve Afganistan sınırında mevzilendiğini savunuyor. Kabil yönetimi ise bu iddiaları reddederek, TTP’nin kendi topraklarında faaliyet göstermediğini öne sürüyor.
