Türkiye'yi yasa boğan İzmir depreminin yaraları sarmaya çalışılırken, asıl büyük depremin beklendiği İstanbul için korkutan bir rapor olduğu belirtildi.

Deprem uzmanı Prof. Naci Görür, 20 Ekim'de Global TV'de yaptığı açıklamada "İstanbul büyük deprem bekliyor, dedik. 99’dan sonra Marmara’nın altındaki kabuğa enerji yükledi. Bu kabuk bu enerjiyi kaldıramaz.  21 senedir 44 santimlik bir ciddi sorun var. 7 büyüklüğünde bir deprem beklesek buna karşılık gelen bir enerji bir milyon 800 tonu aşkın patlayıcının aynı anda çıkan enerjisine denk.
2000’de bir yayın var bütün tarihi bir depremler incelenmiş.Ve saygın bir yayın kuruluşu. Bu çalışmalar sonucu 99’dan sonra İstanbul’da 7’nin üzerinde depremin olma olasılığı yüzde 64’dür" demişti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Boğaziçi Üniversitesi'nin yaptığı çalışma sonunda da 305 sayfalık bir rapor çıkarıldığı belirtildi.

Buna göre eğer önlem alınmazsa İstanbul'u bekleyen felaketin boyutları çok daha büyük.

Rapora göre;

- 7.5 büyüklüğündeki bir depremde İstanbul’daki binaların yüzde 25.9’u ise hafif hasarla kurtulacak. Yüzde 12.6’sının orta, yüzde 2.9’unun ağır ve yüzde 1.2’sinin çok ağır hasar görmesi bekleniyor.

- Hesaplamalara göre 25 milyon ton ağırlığında enkaz ortaya çıkacak. İstanbul'da depremden sonra yıllarca enkaz kaldırma işi yapılacak.

- İstanbul’da ortalama 14 bin 150 civarında can kaybı meydana gelebileceği tahmin ediliyor. 

- Depremin gündüz saatlerinde (hesaplama saat 14.00’e göre) olması durumunda beklenen can kaybı ortalama 12 bin 400 civarında. 

- Gece depreminde yaklaşık 8 bin 100, gündüz depreminde ise 7 bin 450 kişinin ağır yaralanması bekleniyor. 

- Hastane şartlarında tedavi görmesi gereken yaralı sayısı tahminleri gece depremi için 39 bin 650, gündüz depremi için 37 bin 500.

- 640 bin hanelik acil barınma ihtiyacı ortaya çıkacak. 2 milyon civarında insan depremin ardından İstanbul’da sokakta günlerini geçirecek. 

- Özellikle tek ve çift şeritli yolların bulunduğu tarihi yarımadada, Fatih ilçesine komşu ilçelerde, Beyoğlu, Şişli, Alibeyköy, Zeytinburnu, Bayrampaşa, Esenler gibi ilçelerde, tek ve çift şeritli yolların, hücre başına 30’a kadar varan noktada bina hasarına bağlı olarak kapanabileceği öngörülüyor.

- Doğalgaz noktasında 355, içme suyu şebekesinde 463, atık su şebekesinde ise 1045 noktada onarım ihtiyacının oluşacağı tahmin ediliyor. 

Rapora göre İstanbul'daki riskli ilçeler ise şöyle:

Avcılar: Avcılar'da deprem sonrasında yaklaşık 34 bin 935 hanelik acil barınma ihtiyacının ortaya çıkacağı tahmin edilirken, hane başına 3 kişilik nüfus kabulüyle, 104 bin 805 kişinin acil barınma ihtiyacı duyacağı ortaya konuluyor.

Zeytinburnu: Kitapçıkta, yaklaşık 5 bin 334 binanın da orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin edilirken, büyük deprem sonrası yaklaşık 93 bin 90 kişinin acil barınma ihtiyacını ortaya çıkacağı vurgulanıyor.

Silivri: Binaların yüzde 24'ü hafif, yüzde 14'ü orta, yüzde 3'ü ağır ve yüzde 1'i çok ağır hasar görecek. İlçede en az 58 vatandaş yaşamını yitirirken, yaklaşık 27 kişi den ağır yaralanacak.

Bakırköy: Binaların yüzde 33'ü hafif, yüzde 28'i orta, yüzde 11'i ağır ve yüzde 7'si çok ağır hasar görecek. Ölü sayısının bin 46'dan fazla olacağının altı çiziliyor.

Küçükçekmece: İlçedeki binaların yüzde 34'ü hafif, yüzde 22'si orta, yüzde 7'si ağır ve yüzde 3'ünün çok ağır hasar görmesi bekleniyor. 12 bin 844 binanın orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin edilirken, 218 bin kişinin barınma ihtiyacı doğacağı, bin 500'den fazla vatandaşın yaşamını yitireceği ifade ediliyor.

Tuzla: İlçedeki binaların ortalama yüzde 5'inin ağır, yüzde 2'sinin çok ağır hasar görmesi beklenirken, yaklaşık 7 bin 126 binanın orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin ediliyor.

Esenler: Esenler'deki 4 bin 942 binanın orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin ediliyor. 93 bin 813 kişinin acil barınma ihtiyacı olacağına dikkat çekilirken, 638 kişinin vefat edeceği, en çok ölümün ise Nine Hatun Mahallesi'nde yaşanacağı aktarılıyor.

Beylikdüzü: İlçe genelinde 527'den fazla can kaybı meydana gelebileceği, yaklaşık 276 kişinin ağır yaralanacağı tahmin edilirken, İSKİ içme suyu şebekesinin 32 noktasında, atık su şebekesinde ise 72 noktada onarım ihtiyacının oluşacağı vurgulanıyor.

Elbette ki İstanbul depreminden sadece İstanbul etkilenmeyecek. İstanbul'un civarındaki, Marmara Denizi'nin etrafındaki illeri de hesap etmek gerekiyor.

İstanbul için bir an önce harekete geçilmesi bekleniyor.

Editör: Haber Merkezi