Bir işçi ve işveren arasında yaşanan yıllık izin ücreti geriliminden sonra olaya el atan Yargıtay’dan karar açıklaması geldi. Bundan böyle izin ücretini talep eden kişilerin ya işten çıkması ya da çıkarılması gerekecek. Asgari maaşla çalışıp işini elinde tutmak isteyen çalışanların eleştirdiği kararın, işçinin elindeki izin yapma imkanlarını ve planlarını kısıtladığı konuşuluyor.

İŞTEN ÇIKIŞI SAĞLANMADAN İZİN PARASI YOK

Karşılıklı veya herhangi bir şekilde işçinin sözleşmesi feshedilmeden izin günü ücreti alınamayacağını belirten Yargıtay, izin sürelerini bu sebeple kullanamayan çalışanların işten çıktığı ve kovulduğu durumlarda alacağının, verilecek tazminat veya son ödeme üzerinden yapılacağını açıkladı.

Yıllık izin kullanıldığına dair ispat ve belgelerin işverene ait olduğunu belirten kararın ilgili kısmı şu şekilde:

"4857 sayılı İş Kanunu'nun 59. maddesinde, iş sözleşmesinin herhangi bir sebeple sona ermesi halinde, işçiye kullandırılmayan yıllık izin sürelerine ait ücretlerin son ücret üzerinden ödeneceği hükme bağlanmıştır. Yıllık izin hakkının ücrete dönüşmesi için iş sözleşmesinin feshi şarttır. Bu noktada sözleşmenin sona erme şeklinin ve haklı olup olmadığının önemi bulunmamaktadır. Yıllık izinlerin kullandırıldığı noktasında ispat yükü, işverene aittir"

Editör: Haber Merkezi