Tunceli’nin Pertek ilçesinde yaşanan olayda, İYİ Parti Konya Milletvekili Ünal Kahraman ve beraberindeki üç kişiye, koruma altında bulunan yaban keçisini avladıkları gerekçesiyle toplam 650 bin lira para cezası kesildi. Bölgede kaçak avcılığa yönelik incelemeler sürerken, ekipler başka bir yaban keçisinin daha vurulduğuna dair ihbar üzerine çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Olayın Detayları
Olay, Pertek ilçesinin Kolonkaya köyünde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Elazığ yönünden botla Keban Barajı üzerinden bölgeye gelen dört kişi, koruma altındaki yaban keçisini avladı. Kaçak avcılık ihbarı üzerine, Tunceli Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesi ekipleri karadan, jandarma ise baraj gölünde botla harekete geçti. Ancak şahıslar, jandarmayı fark ederek Elazığ yönüne kaçmaya çalıştı.
Jandarmanın sıkı takibi sonucu bot durduruldu ve arama yapıldı. İYİ Parti Konya Milletvekili Ünal Kahraman’ın, milletvekili olduğunu belirterek aramaya itiraz ettiği öğrenildi. Ancak savcılıktan alınan arama kararıyla botta yapılan incelemede, avda kullanıldığı düşünülen bir silah ele geçirildi. Bunun üzerine olayla ilgili tutanak tutuldu ve milletvekili dahil dört kişiye toplamda 650 bin lira para cezası uygulandı.
Kaçak Avcılıkla Mücadele Sürüyor
Köylülerin, başka bir yaban keçisinin daha vurulduğu yönündeki ihbarı üzerine, bölgede geniş çaplı bir inceleme başlatıldı. Doğa koruma ekipleri ve jandarma, hem kara hem de baraj gölünde detaylı araştırmalarını sürdürüyor. Tunceli Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu’nun talimatıyla, yaban hayatını koruma ve kontrol tedbirleri artırılırken, iki gün önce benzer bir olay daha yaşandı. Dron yardımıyla tespit edilen diğer kaçak avcılar, koruma altındaki bir yaban keçisini avladıkları için 1 milyon 300 bin lira para cezasına çarptırılmıştı.
Tepkiler ve Soru İşaretleri
Koruma altında olan yaban hayvanlarının avlanması, yalnızca doğaya değil, aynı zamanda ülkenin biyolojik çeşitliliğine de büyük zarar veriyor. Üstelik, bu olayın bir milletvekilini de kapsıyor olması kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Toplumun her kesiminden yasaların eşit şekilde uygulanması gerektiği yönünde tepkiler gelirken, "Kaçak avcılıkla mücadelede daha sert önlemler alınmalı mı?" sorusu gündemdeki yerini koruyor.
Sizce bu tür olayların önüne geçmek için neler yapılmalı? Düşüncelerinizi bizimle paylaşın!