86 yıl sonra hizmete açılacak olan Ayasofya Camii'nde tüm hazırlıklar tamamlandı.

Tarihi gün için dün geceden beri Ayasofya etrafında toplanan insanlara her geçen saat yenileri ekleniyor. Sabah saatlerinde sayı binlerce kişiye ulaştı.

Ayasofya Camisi içerisinde Diyanet İşleri Başkanlığı’nın davet gönderdiği 500 kişi cuma namazı kılacak.

İstanbul’dan, yurtiçinden ve yurtdışından gelecekler içinse dışarıda namaz alanları belirlendi. Ayasofya Camisi ve çevresinde kadınlar 2, erkekler için 3 olmak üzere toplam 5 farklı açık alanda namaz kılabilecek. 

Salgın önlemleri nedeniyle namaz kılınacak alanlarda saf düzeni işaretlemesi yapıldı. Namaz kılınacak alanlara girişler bugün saat 10.00’dan itibaren başlayacak. Namaz kılınacak alanlara ulaşım Beyazıt Meydanı, Sirkeci ve Çatladıkapı’dan yapılacak.

Cuma namazı ve öğle namazını dışarıda kılmak zorunda kalanlar için Ayasofya Camisi sabaha kadar açık tutulacak. 

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “Ayasofya’ya vatandaşlarımızın yanlarında dört şey getirmelerini rica ediyoruz: Maske, seccade, sabır ve anlayış. Bütün misafirlerimizin arzularının, Ayasofya’da namaz kılmak olduğunu biliyoruz. Ayasofya Camimiz sabaha kadar açık olacak. Tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz. Bütün kurumlarımızla birlikte, görevimizin başında ve sahada olacağız. Bu alana gelip de ‘içeri görmeden döndüm’ diyen kimse olmayacak. 3 binerli gruplar halinde sabaha kadar herkesi içeri alacağız” dedi. 

Ayasofya’nın içindeki mozaik ve fresklerin kapatılması işlemi tamamlandı. Mozaiklerin üzerine beyaz perdeler çapraz şekilde gerilerek konuldu. Namaz sırasında mozaik ve resimleri örtecek perdeler, diğer zamanlarda açık alacak.

Cuma namazını Ayasofya Camisi dışında kılacak erkekler için Ayasofya Meydanı, Sultanahmet Meydanı ve Yerebatan Caddesi tahsis edildi.

Cuma namazının ardından kılınacak öğle namazı ve sonrasındaki vakit namazlarını Ayasofya Camisi dışında kılmak isteyen kadınlar için de Sultanahmet Türbesi yanındaki alan ile Mehmet Akif Parkı ayrıldı.

Namaza gelenlere ateş ölçümü ve maske kontrolü yapılacak. Alanda 736 sağlık personeli, biri helikopter ambulans olmak üzere toplam 101 ambulans görev yapacak. Ayrıca alana girişlerde polis araması olacağı için ‘çanta getirilmemesi’ istendi.

Ayasofya'da bugün okunacak hutbede, özetle “Ulu mabedin sessizliği sona eriyor. Ayasofya cemaatine kavuşuyor. Bir caminin yapılması ve varlığını koruması için gayret gösteren kimseleri Peygamberimiz cennetle müjdeler. Ayasofya, fethin nişanesi ve kıyamete kadar cami olması kaydıyla onu vakfeden Fatih’in emanetidir” denilecek. 

İstanbul dışından otobüsle gelenler için Yenikapı Etkinlik Alanı park yeri olarak tahsis edildi. Otobüslerden inenler İETT’nin tahsis ettiği otobüslerle gün boyu Çatladıkapı’ya kadar ücretsiz taşınacak. Gruplar buradan namaz kılınacak alanlara kadar yaklaşık 200 metrelik mesafeye yürüyecek. 

Ayasofya Camisi’nin açılışı nedeniyle, tarihi yarımadada Atatürk Bulvarı Gazi Mustafa Kemal Paşa Caddesi’nden Tarihi Yarımada istikametine giden tüm yollar ve Galata Köprüsü dün saat 20.00’den itibaren trafiğe kapatıldı. Kennedy, Reşadiye, Ragıp Gümüşpala Caddeleri de gün boyu trafiğe kapalı olacak. Avrasya Tüneli açık olacak, deniz, metro ve Marmaray seferleri devam edecek. Tramvay seferleri de sürecek, sadece Beyazıt- Eminönü durakları arasında, pazartesi sabah saat 06.00’ya kadar sefer yapılmayacak.