Konya'nın Kulu ilçesinde 5,2 büyüklüğünde deprem gerçekleşti. Deprem, Ankara ve çevre illerde de hissedildi. 15.46'da meydana gelen deprem 18,73 kilometre derinlikte meydana geldi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri derhal saha taramalarına başlamıştır. An itibarıyla herhangi olumsuz bir durum bulunmamaktadır." ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Şükrü Ersoy: “Bir şehir efsanesi çöktü”
Konya'da meydana gelen deprem vatandaşları sokaklara döktü. İçişleri Bakanlığı ve Konya Valiliği bir olumsuzluk olmadığını belirtirken, depreme ilişkin açıklamada bulunan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Bu depremle bir şehir efsanesi çökmüş oldu. 5.2 şiddetli bir deprem ama yıkıcı etkide değil. Biraz daha büyüklerinin oluşturabilecek fay zonları burada mevcut" dedi.
Prof. Dr. Şükrü Ersoy, A Haber canlı yayınında Konya'daki depremle ilgili açıklamada bulundu. Ersoy, "Bu depremle bir şehir efsanesi çökmüş oldu. 5.2 şiddetli bir deprem ama yıkıcı etkide değil. Biraz daha büyüklerinin oluşturabilecek fay zonları burada mevcut. Konya tamamen deprem arınmış bir bölge değil." söyleminde bulundu.

Tuz Gölü fayı gündemde: Bin yıllık sessizlik
Prof. Dr. Okan Tüysüz de, NTV'ye depreme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Orta derinlikte bir deprem olduğuna işaret eden Tüysüz, "Tuz Gölü Fayı'nda meydana gelen bir deprem. Bu fay çok uzun aralıkla deprem üreten fay. Binlerce yıllarda bir deprem üretiyor." ifadelerini kullandı.
Depremi, büyük deprem işaretçisi olarak görmemek gerektiğine de dikkat çeken Tüysüz, "Hasar gören evler varsa bu evlere girmemek gerekiyor. Ben kendi adıma çok önemli bir deprem olacağı kanaatinde değilim." şeklinde konuştu. Tüysüz, çok kötü yapılmış yapılarda duvarlarda çatlak ve sıva dökülmesi olabileceğini belirtti.
Naci Görür: “Sakin sanılan bölgeye dikkat”
Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür şu paylaşımında bulundu; "Kırkuyu-Kulu/Konya çevresinde 5,2 deprem oldu. Büyük ihtimalle deprem verev doğrultu atımlı Tuzgölü Fay Zonu içerisinde. Burası nispeten ülkemizin sakin bir yöresi"
Prof. Dr. Pampal Uyardı: “İç Anadolu beyaz bölge değil”
Deprem sonrası CNN TÜRK canlı yayınına katılan Prof. Dr. Süleyman Pampal ise; "Ben de Ankara'dayım, hissettik depremi. Konya'da olduğu için Ankara'ya çok güçlü etki etmez. Bölgede bu büyüklükte bir deprem olması şaşırtıcı değil. Geçtiğimiz hafta Cihanbeyli civarında da 4.5 büyüklüğünde bir deprem olmuştu." söyleminde bulundu.
Prof. Dr. Pampal, Konya'nın içinden geçen aktif faylara dikkat çekti. Cihanbeyli ve Akşehir hattının deprem üretme kapasitesine sahip olduğunu belirterek; "Bu faylar 6-6.5 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip. Hatta 7 büyüklüğünde deprem oluşturabilecek uzun faylar var. Tuz Gölü fayı 7.5 büyüklüğüne kadar deprem üretebilir. Bu fay bin yıldan uzun süredir kırılmadı. Konya için de Ankara için de Eskişehir için de tehlike var. İç Anadolu sanıldığı gibi deprem açısından risksiz değil. Bu depremin artçıları da olmaya devam edebilir. 4.2 büyüklüğünde artçılar beklenebilir." ifadelerinde bulundu.
Pampal, İç Anadolu'daki diri fayların geçmişte yeterince bilinmediğini, bu yüzden risk haritalarında bu bölgelerin 'beyaz' olarak gösterildiğini belirtti.