Tur paketi satın alan kişiler koronavirüs sebebiyle vazgeçiyor ve tarihleri ileri bir zaman olmasına rağmen iade talepleri yerine getirilmiyor. Peki iadenin sözleşme şartları neler? Tur parasını geri almak mümkün mü? İşte detaylar...

Tur sözleşmeleri, hukuk sistemimizde “paket tur” sözleşmelerine dahil. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Paket Tur Sözleşmeleri Yönetmeliği (Resmi Gazete Tarihi: 14/1/2015 No: 29236) ile tüketicilere, satın aldıkları bir paket tura “mücbir sebep hali” veya “herhangi bir sebeple” katılmaktan vazgeçerek sözleşmeyi feshetme hakkı tanınıyor.

Cayma hakkı süresi

Paket tur sözleşmesinin imzalandığı tarihten itibaren, koşulları oluştuğu takdirde ve 14 günlük yasal süre içerisinde tüketicinin cayma hakkı var. Eğer bu süre zarfında tüketici beyanını satıcıya iletmiş ise sözleşme hiç kurulmamış kabul edilerek, tüketicinin ödemiş olduğu bedelin iadesi gerekiyor. (Taksitli veya mesafeli satış şeklinde satın alınan hizmetler)

İade etmek zorunda

Cayma hakkı süresinin geçmesi halinde ve eğer tur zamanına 30 günden fazla bir zaman kala iptal etmişseniz, tur şirketi yaptığınız ödemeleri, vergi/harç benzeri zorunlu masraflar hariç iade etmek zorunda. Tur zamanına 30 günden az bir zaman kala iptal talep etmişseniz sözleşmede belirtilen belirli bir oranda veya tutarda kesinti ile ücreti iadesi yapılıyor. Bunlar normal koşullarda geçerli.

Kesinti yapılmaksızın iade 

Koronavirüs gibi bir “mücbir” sebep halinde durum farklı. “Mücbir” sebepten iptalde turun başlamasına 30 günden az bir süre kalsa bile zorunlu vergi, harç ve benzeri yasal yükümlülüklerden doğan masraflar ile üçüncü kişilere ödenip belgelendirilebilen ve iadesi mümkün olmayan bedeller hariç, geriye kalan tüm bedelin herhangi bir kesinti yapılmaksızın iadesi gerekiyor. Koronavirüs nedeniyle “mücbir” sebepten iptalde, turun destinasyonu (varılacak yer) kesinti miktarında belirleyici oluyor.

Tüketici hakem heyetine gidilebilir

Bu açıklamalar ışığında koronavirüsün yeni yayılım adresi Avrupa’daki uçuşları durdurulan 9 yeni ülke ya da İtalya, Çin, İran, Irak gibi ülkelerden birine gitmek için tur satın aldıysanız, “mücbir” sebep gerekçesiyle, 30 gün öncesinden fesih koşulu da aranmaksızın, turu iptal edip ücretini vergi/harç gibi zorunlu olanlar dışında kesintisiz alabilirsiniz. Şirket bu ödemeyi 14 gün içinde yapmazsa ya da farklı şekilde kesinti yaparsa, bulunduğunuz yerdeki “tüketici hakem heyetleri” ile adliyelerde bulunan “tüketici mahkemeleri”ne başvurup hakkınızı arayabilirsiniz. Aynı şekilde uçak bileti iptalinde mağduriyet yaşarsanız adres tüketici hakem heyetleri. Tüketici hakem heyetlerine başvuru ücretsiz.

Ücretsiz bilet iptali

Benzer tartışma koronavirüs salgınından uçak bileti iptallerinde yaşanıyor. Türk Hava Yolları (THY) uçuşların 14 Mart-17 Nisan tarihleri arasında durdurulduğu 9 Avrupa ülkesine (Almanya, Fransa, İspanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, İsveç, Norveç veya Danimarka) bileti olan yolcuların işlemlerini ücretsiz yapıyor. Ancak bazı havayolu şirketlerinin normal kesinti uyguladıkları şikâyeti var. Havayolu taşımacılığı kapsamındaki sözleşmelerde haklı bir neden aranmaksızın tüketicinin cayma hakkını kullanabileceği yönünde yasal düzenleme mevcut. Yasal şartların varlığı halinde, tüketiciler ayrıca cayma haklarını da kullanabilirler. Cayma hakkını kullanan tüketicilerin ayrıca bir neden bildirmesine gerek yok. Tur iptali gibi uçak bileti iptali sırasında da mağduriyet yaşarsanız adres yine tüketici hakem heyetleri. Hürriyet

Editör: Haber Merkezi