Libya Temsilciler Meclisi, Trablus merkezli Mutabakat Hükümeti ile Türkiye arasında imzalanan askeri işbirliği anlaşmasını devre dışı bırakan bir karar aldı. 

Libya'nın doğusunda bulunan Temsilciler Meclisi, başkent Trablus merkezli Ulusal Mutabakat Hükümeti Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac hükümeti ile Türkiye arasında yapılan askeri işbirliği anlaşmasını iptal eden bir karar aldı.

Libya’nın uluslararası geçerliliği olmayan parlamentosu, Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac ile Türkiye ile varılan anlaşmaya dahli olan herkesin dosyasını Libya Başsavcılığı’na gönderilmesine karar verdi.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler tarafından tanınan UMH’ye destek vermek üzere Libya'ya asker gönderilmesinin önünü açan tezkerenin TBMM'de kabul edilmesinin ardından General Halife Hafter'in komuta ettiği Libya Ulusal Ordusu'ndan Türkiye karşıtı bir açıklama gelmişti.

Temsilciler Meclisi’ne bağlı Libya Ulusal Ordusu tarafından Twitter’dan yapılan açıklamada, “anavatanı korumanın halkın görevi” olduğu belirtilerek, sivillere Türk birliklerine karşı silahlanma çağrısı yapılmıştı.

DENİZ YETKİ ALANLARININ SINIRLANDIRILMASI İÇİN MUTABAKAT İMZALANMIŞTI

General Halife Hafter'e bağlı güçler nisan ayından bu yana Fayiz es-Serrac'ın liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni devirmek için başkent Trablus'a saldırıyor.

Türkiye, Ulusal Mutabakat Hükümeti ile Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ın tek taraflı hidrokarbon arama faaliyetlerini sekteye uğratacak bir anlaşmaya varmıştı.

UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 27 Kasım'da İstanbul’da bir araya gelmiş ve “deniz yetki alanlarının sınırlandırılması” yolunda bir mutabakat imzalamıştı.

UHM ile yapılan anlaşma ile Türkiye'den Marmaris-Kaş arasındaki bölge ile Libya'dan Derne-Tobruk arasındaki hatta karşılıklı olarak deniz sınırları çizilmiş oldu.

İki lider aynı gün ‘Askeri İşbirliği Mutabakat Muhtırası’na da imza koymuştu. Bu kapsamda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Serrac hükümetinden talep olursa Libya’ya asker gönderileceğini söylemişti.

Kaynak: Sözcü