TBMM, küçük esnafın yok olmasının önüne geçecek yeni bir yasa teklifi hazırlığı sürecine girdi. İş hacmi düşen bakkal ve küçük marketleri koruma adına hazırlık yapan hükümet mahalle esnaflarının önünü açmak için detaylı bir yasa teklifi hazırlamaya başladı.

Son zamanlarda büyük büyüme gösteren zincir marketlerin küçük esnafın işini bölmesini engellemeyi hedefleyen teklif, perakende satış yapan marketlerin ara sokaklarda dahi yoğunluk göstermesi ve bakkalların iş potansiyelini durdurmasının önüne geçecek.

BELLİ SAYIDA MARKET AÇILACAK

Yeni yasa yürürlüğe girerse, zincir marketlerin bölge esnafının bulunduğu mahalle ve cadde üzerinde birden şube açması engellenecek. Bölgedeki nüfusa göre market sayısı belirlenecek ve izin alınacak. Kontenjan sistemi şeklinde olacak yeni yasada kontenjan dolduğunda yeni market açılmasına izin verilmeyecek. En önemli kriterlerden biri de mahalle bakkalından büyük, ürün skalası geniş marketler açılamayacak.

BAKKALLAR TOPLU ALIM YAPACAK          

Bakkalların bir araya gelip bir topluluk halinde toptan alım yapması da yasa teklifinde olması konuşuluyor. Eğer gerçekleşirse toplu alım yapan bakkallar daha uygun bir fiyata ürünlere ulaşıp, bütçe konusunda rahatlayacak ve marketlerle rekabet edecekler.

Editör: Haber Merkezi