Gezi Parkı eylemlerine ilişkin aralarında iş insanı Osman Kavala, gazeteci Can Dündar ve CIA eski danışmanı Henri Barkey’in arasında bulunduğu 17 sanığın yargılanmasına devam edildi. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Osman Kavala SEGBİS ile katıldı. Tutuksuz sanıklar ile avukatları da duruşma salonunda hazır bulundu.

Duruşmada ilk olarak celse arasında dosyaya sunulan esasa ilişkin mütalaa yeniden okundu. Mütalaada, sanıklar Osman Kavala ve Ayşe Mücella Yapıcı’nın, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükumetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları talep edilmişti. Altı sanığın ise, “cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükumetini ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım etme” suçundan 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası cezalandırılmaları talep edildi.

Sanıklardan avukat Can Atalay söz alarak davayı uzatma gibi bir amaçlarının olmadığını söyleyerek, “Biz kendimizi değil Gezi’yi savunduk. Savunmaya da devam edeceğiz” dedi. Uzun zamandır duruşmalara katılmayan Osman Kavala ise yaptığı savunmada, “Gezi davasından beraat ettikten sonra iki ayrı suçlamadan dolayı tutuklandım. Mütalaada casusluk suçlamasından bahsedilmedi. Casusluk suçundan tutuklanmış olduğumun hukuksuz olduğu aleni hale gelmiştir” dedi. Sanık avukatları da mütalaaya karşı savunma yapmak için süre istedi.

Alınan beyanların ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Sanık ve avukatlara son savunmalarını hazırlamaları için son kez süre veren mahkeme duruşmayı 22 Nisan’a erteledi.

Editör: Haber Merkezi