TBMM Genel Kurulu, Libya'ya asker gönderilmesine ilişkin toplandı. Türkiye, Trablus hükümetine destek için Libya'ya asker gönderilmesini öngören Cumhurbaşkanlığı tezkeresini oylamaya hazırlanıyor.

TÜRKİYE'DEN YARDIM İSTEDİLER

Doğu Akdeniz'de önemli bir adım olarak değerlendirilen diplomasi girişimi için yaklaşık 9 aydır Halife Hafter'e karşı direnen Ulusal Mutabakat Hükümeti Türkiye'den askeri destek talebinde bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, "Gerekirse Libya'ya asker göndeririz" diye belirtmişti.

KARARA BAĞLANACAK

Meclis bugün 14.00'da toplanarak konuyu karara bağlayacak. Ancak bu durum Millet İttifakı'ndan Saadet Partisi'ni de CHP ve İYİ Parti'den ayırdı. Saadet Partisi açıklama yayınlayarak Libya'ya asker gönderilmesine destek vereceğini ve evet oyu kullanacağını aktardı.

'OY KULLANMAYACAĞIM'

Ancak Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Cihangir İslam, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Libya'ya asker gönderme konusunun görüşüleceği bugünkü TBMM oturumuna katılmama kararı aldım. Oturuma girmeyecek ve oy kullanmayacağım" değerlendirmesinde bulundu.

TEZKEREYE DESTEK VERECEKLER

Buna göre; 290 vekili bulunan iktidar partisi AKP ile 49 vekili bulunan MHP ve 2 vekili bulunan Saadet Partisi ‘evet’ diyeceğini açıkladı. Meclis’te tek vekille temsil edilen BBP’nin de tezkereye destek vereceği öğrenildi.

CHP VE IYI PARTİ HAYIR DİYECEK

TBMM’de 139 sandalyeye sahip CHP ile 39 milletvekiline sahip İYİ Parti, 62 milletvekiline sahip HDP, 2 milletvekiline sahip TİP ve bir milletvekiline sahip DP’in tezkere için hayır oyunu vereceği bildirildi.

Tezkerenin geçmesi için Genel Kurul’daki oylamaya katılanların salt çoğunluğu gerekiyor. Yani oylamaya katılacak kişilerin yarısından bir fazlası “evet” için yeterli olacak.