61 yıl önce, hür irademizle seçtiğimiz Başbakanımız Adnan Menderes’i idam ettiren ‘tek parti’ zihniyetine, Amerika adına darağacı kuran taşeronlara ve bugün de aynı zihniyeti taşıyanlara Menderes gibi sesleniyoruz: Sizin ve diğer zavallıların iplerinin hangi efendiler tarafından idare edildiğini biliyoruz...

Dirliş Posta gazetesi Demokrası şehidi Adnan Menderes'in idam edilmeden evvel yazdığı mektubunu manşetten verdi.

Türkiye’nin demokrasi tarihine vurulan en büyük kara leke olan 27 Mayıs 1960 darbesi Başbakan Adnan Menderes ve yol arkadaşlarının acısıyla hatırlanıyor. Darbenin hemen ardından başlayan hukuk tiyatrosuyla infaz edilen milletin adamı Menderes geride bıraktığı mektubuyla millet namına ölüme nasıl meydan okuduğunu da göstermişti.

SON BEYEFENDİ!

MERHUM Menderes, 17 Eylül 1961 günü Türk Silahlı Kuvvetleri’nin şerefli üniformasını darbecilikle kirleten bir subaydan aldığı pelür kağıda yazdığı mektubuna ‘Size dargın değilim’ diyerek başlamıştı. Ancak darağacına giderken dahi nezaketinden ve merhametinden ödün vermeyen bir ‘Beyefendi’nin kıymetini bilemeyenler, taşeronluk yaptıkları efendilerinin emriyle o nezaket timsali adamı ‘yeterince iyi fotoğraf çekemedikleri için’ iki kez sallandıracak kadar caniydiler.

DİRİMİZDEN KORKMAMALIYDINIZ!

MERHUM Menderes, ‘Dirimizden korkmamalıydınız’ diyerek darbecileri adeta yerin dibine sokan mektubunda tarihe geçen şu ifadeleriyle hürriyeti ve zaferi müjdelemişti: “Şunu da söyleyiniz ki, milletçe bir gün mutlaka kazanılacak hürriyet mücadelesinde sizi, efendilerinizi yine ben 1950’de olduğu gibi kurtarabilirdim. Dirimizden korkmamalıydınız. Ama şimdi milletle el ele vererek Adnan Menderes’in ölüsü, ölünceye kadar sizleri takip edecek ve bir gün sizi silip süpürecektir. Buna rağmen merhametim sizinledir. Millet sağ olsun.”

“Ölüme bu kadar metanetle gittiğimi, silahların gölgesinde yaşayan efendilerinize acaba söyleyebilecek misiniz?”
ACINASI SEFİL ZİHNİYET

61 YIL önce dedelerinin işlediği insanlık, hukuk ve demokrasi cinayetini savunamayan zihniyetin temsilcileri, bugün İslam’a vatana, millete düşmanlıklarını maskeler takarak saklamaya çalışıyor. Menderes’i asan zihniyet, tam da Menderes’in söylediği gibi sefil ve zavallıca haliyle milletten sadece merhamet dileniyor.

***

Menderes'in idam edilmeden evvel yazdığı mektup;

"Size dargın değilim..."
"Eylül 1961,

Size dargın değilim. Sizin ve diğer zavallıların iplerinin hangi efendiler tarafından idare edildiğini biliyorum. Onlara da dargın değilim.

Kellemi onlara götürdüğünüzde deyiniz ki, 'Adnan Menderes hürriyet uğruna ortaya koyduğu başını on yedi sene içinde almadığınız için sizlere müteşekkirdir.'

İdam edilmek için ortada hiçbir sebep yok. Ölüme bu kadar metanetle gittiğimi, silahların gölgesinde yaşayan efendilerinize acaba söyleyebilecek misiniz?

Şunu da söyleyiniz ki, milletçe bir gün mutlaka kazanılacak hürriyet mücadelesinde sizi, efendilerinizi yine ben 1950'de olduğu gibi kurtarabilirdim. Dirimizden korkmamalıydınız. Ama şimdi milletle el ele vererek Adnan Menderes'in ölüsü, ölünceye kadar sizleri takip edecek ve bir gün sizi silip süpürecektir.

Buna rağmen merhametim sizinledir.

Millet sağ olsun..."

Editör: Haber Merkezi