İş yaşamında bazı meslekler risk grubunda. Bu meslekleri ise güvenlik açısından işin ehli çalışanların yapması önemli. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın bazı mesleklere getirdiği yeterlilik belgesi uygulamasına 26 meslek daha dahil edildi. Bu meslekler tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alıyor. Yani seviye 3, seviye 4 ve seviye 5 olan iş kolları mesleki yeterlilik belgesi sahibi olmak zorunda. 

PARA CEZASI UYGULANACAK

Belge zorunluluğu getirilmiş meslek sayısı 26 mesleğin daha dahil edilmesiyle birlikte 143'e yükseldi.

Aralarında, 'Taşlama Tezgah İşçisi', 'Haddeci', 'İplik Operatörü', 'Tarihi Eser Koruma ve Restorasyon Elemanı', 'Deri İşlenti Operatörü', 'Liman Forklift Operatörü', 'Yüksek Gerilim Montaj ve Teçhizat Test Elamanı'nın da olduğu mesleklerde belgesiz işçi çalıştıran iş yerlerinde, tebliğ yayın tarihinden bir yıl sonra para cezası uygulanacacağını belirten Bakan Selçuk, işçilerin ve işverenleri bu konuda duyarlı olmaya çağırdı. Mesleki yeterlilik belgesinin sınav ve belge ücretlerini hükümet karşılıyor. 

BELGESİ OLMAYAN ÇALIŞAMIYOR

Mesleki Yeterlilik belgesi zorunlu kılınmış mesleklerde, bu mesleklerin tebliğ tarihinden 1 yıl sonra belgesi olmayan kişiler çalıştırılamıyor. Bu nedenle bu mesleklerde çalışan kişilerin Mesleki Yeterlilik Kurumu mesleki yeterlilik belgesi, ustalık belgesi veya mesleki ve teknik eğitim programlarından (meslek lisesi) ilgili alan ve dallardan alınmış diplomaya sahip olmaları gerekmekte. Bu üç belge dışında yer alan belgeler çalışma şartını karşılamamakta. 

Editör: Haber Merkezi