Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapıldı.

Toplantı sonrası açıklanan bildiri şöyle:

1-Milli güvenliğimiz açısından önem arzeden iç ve dış meseleler etraflıca ele alınarak 2019 yılının güvenlik değerlendirmesi yapılmış, 2020 yılında meydana gelmesi muhtemel gelişlemeler ve alınabilecek tedbirler müzakere edilmiştir.
2-Milli birlik ve beraberliğimiz ile bekamızı tehdit eden PKK/KCK-PYD/YPG, DEAŞ ve FETÖ başta olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı yurt içinde ve yurt dışında başarıyla icra edilen operasyonlar hakkında kurula bilgi sunulmuştur.
Türkiye'nin güney sınırlarını koruma, sınırları ötesinde dost ve kardeş toplulukların güvenliğini sağlama, bölgede kalıcı istikrarın tesisine katkı verme konularındaki hassasiyetin altı çizilmiştir.
Ülkemizin özellikle Suriye'de etkin olan devletler ile varılan mutabakatlara rağmen İdlib başta olmak üzere Suriye'nin çeşitli bölgelerinde güvenlik güçlerimizi ve sivil halkı hedef almaya devam eden terör saldırılarına karşı gereken ilave tedbirleri alma konusundaki kararlılığı bir kez daha vurgulanmıştır.
3-Libya'nın siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunarak ülke sathında barış ve huzurun tesisi yönünde Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Milli Mutabakat Hükümeti'nin desteklenmeye devam edileceğinin altı çizilmiş, tüm ülkeler kalıcı bir ateşkesin tesis edilmesi çabalarını desteklemeye davet edilmiştir.
Türkiye'nin Akdeniz'deki hak ve menfaatlerinin yanında Libya halkı ile olan 500 yıllık dostluğunun bir gereği olarak bu ülkede güven ve istikrarın hakkaniyete dayalı bir şekilde yeniden sağlanması hususunda her alanda üzerine düşen sorumlulukları yerine getireceği belirtilmiştir.
4-ABD ile İran arasındaki gerginlikten duyulan endişe dile getirilmiş, barış ve istikrarın korunması için taraflara yapılan sağduyu ve itidal çağrısı tekrarlanmış, başka ülkelerin iki aktör arasında çatışma alanı getirilmesinden kaçınılması gerektiği kaydedilmiştir.
5-Somali'de gerçekleştirilen ve aralarında vatandaşlarımızın da bulunduğu çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan terör saldırıları lanetlenmiştir. 
6-ABD yönetiminin İsrail-Filistin ihtilafına ilişkin yayımladığı planın Filistin ve Kudüs'e yönelik işgal yıkım ve baskı politikalarını meşrulaştırmayı hedefleyen bir ilhan planı olduğu vurgulanmış, çözümün ancak 1967 sınırları esas alınarak başkenti Doğu Kudüs olan Bağımsız, Egemen ve Bitişik Bir Filistin Devleti'nin kurulması ile mümkün olduğu ifade edilmiştir.
7-Elazığ ve Malatya illerimizde 24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen depremi müteakip ilanın tedbirler ve arama-kurtarma faaliyetleri hakkında kurula bilgi sunulmuş, bu bağlamda ülkemizin afete hazırlık çalışmaları yeniden değerlendirilmiştir.

Editör: Haber Merkezi