Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Basın ve Halka İlişkiler Şube Müdürü Yarbay Nadide Şebnem Aktop, MSB tarafından düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulundu.

Yarbay Aktop'un açıklamalarından öne çıkan bölümler şöyle:

- Türk Silahlı Kuvvetleri  kutsal vatan topraklarının güvenlik ve bütünlüğü ile 83 milyon vatandaşın huzur ve güvenliğini hedef alan her türlü tehdit ve tehlikeye karşı yurt içi ve sınır ötesinde, hava sahasında ve 462 bin kilometrekarelik mavi vatanda uluslararası hukuk ve anlaşmalardan kaynaklanan hak ve menfaatleri büyük bir azim ve kararlılıkla korumaya devam ediyor.

- İdlib'de rejimin sivil ve masumları hedef alan saldırıları nedeniyle büyük bir insanlık dramı yaşanmaktadır. Mayıs 2019'dan bugüne kadar 1 milyondan fazla kişi evlerini terk etmek zorunda kalmış, 280 binden fazla kişi Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekat alanlarına göç etmiştir. 

- 5 Mart'ta Moskova'da imzalanan mutabakatla, Astana ve Soçi mutabakatlarında belirtilen hususlar saklı kalarak, temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetlerin 6 Mart saat 00.01'den itibaren durduruldu. Mutabakatla Türkiye sınırları rejim ve terör saldırılarına karşı daha korunaklı hale getirildi.

- Mutabakat kapsamında Rusya Federasyonu askeri heyeti 10 Mart'ta Ankara'ya gelmiş, yapılan görüşmelerde M4 kara yolunun kuzeyinde 6 kilometre ve güneyinde 6 kilometre derinliğinde tesis edilecek güvenli koridorun işleyişine dair ayrıntılı esas ve usuller ile 15 Mart'ta başlaması planlanan Türk-Rus ortak devriyelerinin esasları ele alınmıştır. Bugün itibarıyla tamamlanacak görüşmeler olumlu ve yapıcı bir havada geçmiştir."

- İdlib'de akan kanın durdurulması, bölgede barış, huzur ve istikrarın tesisi, yüzde 81'ini kadın ve çocukların oluşturduğu 1 milyondan fazla masum insanın güvenli ve gönüllü şekilde evlerine dönüşü için uygun ortamın sağlanması amacıyla gayret gösterilmektedir.

- İcra edilen operasyonlarda büyük bir azim ve kararlılıkla mücadele eden kahraman Mehmetçiğin en büyük motivasyon kaynağı şüphesiz asil milletimizin sevgisi, güveni ve duasıdır. Bahar Kalkanı Harekatı ile 3 binden fazla vatandaşımız, askerlik şubelerine başvurarak gönüllü askerlik hizmeti talebinde bulunmuştur. Vatandaşlarımızın müracaatları her türlü takdire şayandır. Her şart ve durumda daima Mehmetçiğin yanında olan aziz milletimize bu vesileyle bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.

- Rusya Federasyonu ile Soçi mutabakatı kapsamında ortak devriyelere devam edilmektedir. En son 12 Mart tarihinde olmak üzere bugüne kadar toplam 34 devriye icra edilmiştir.

- Barış Pınarı Harekatı bölgesinde hayatın normale dönmesi için çalışılmaktadır. Terör örgütünün tahrip ettiği okullardan onarım ve tadilatları tamamlanan 18 okulla birlikte, bölgede toplam 390 okulda eğitim-öğretim devam etmektedir. Ayrıca, bölge halkının huzur içinde ibadet edebilmelerine olanak sağlamak maksadıyla mevcut 92 camiden 86'sı, 7 kilisenin tamamı uygun hale getirilmiştir.

- Tel Rıfat bölgesinden Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekat alanlarına terör örgütü tarafından son bir ay içinde 80'den fazla taciz ve saldırı gerçekleştirilmiş, bu saldırılara meşru müdafaa kapsamında misliyle karşılık verilmiştir. Son bir ay içinde Münbiç bölgesinden Fırat Kalkanı bölgesine sızma girişiminde bulunan 37 PKK /YPG'li terörist, Tel Rıfat'tan Zeytin Dalı Bölgesine sızma girişiminde bulunan 7 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirilmiştir. 

-  Türk Silahlı Kuvvetleri, ihtiyaca bağlı olarak belirlenen sayıda personel ile Libya'da  eğitim ve danışmanlık faaliyetlerini yürütmektedir. Libya'daki ana gayemiz Libya'nın toprak bütünlüğünün korunması, kalıcı barış ve istikrarın sağlanmasıdır.

- Terörle mücadele harekatı kapsamında yurt içinde ve sınır ötesinde taarruz anlayışıyla aralıksız sürdürdüğümüz operasyonlarda son bir ay içinde 87 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Teröristler tarafından kullanıldığı tespit edilen 67 mevzi, sığınak, mağara ve depo tahrip edilerek kullanılamaz hale getirilmiştir. Operasyonlar sırasında bir güdümlü tank savar füzesi, 3 bin 500'den fazla hafif silah mühimmatı, 100 kilogramdan fazla amonyum nitrat, EYP yapımında kullanılacağı değerlendirilen 36 LPG tüpü ele geçirilmiş, 19 EYP imha edilmiştir.

- Fetö ile mücadele kapsamında 15 Temmuz 2016'dan bugüne 19 bin 75 personel ihraç edildi, 5 bin 183 personel hakkında adli ve idari süreç devam ediyor.