05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM MSB'den Ukrayna'ya asker gönderileceği iddialarına yanıt!

MSB'den Ukrayna'ya asker gönderileceği iddialarına yanıt!

Milli Savunma Bakanlığı, Türkiye'nin Ukrayna'ya asker göndereceği iddialarını yalanlayarak, Rusya-Ukrayna savaşında öncelikle ateşkes gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Suriye ile askeri işbirliğini artırmak amacıyla bir mutabakat imzalandığını duyurdu.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Türkiye’nin Ukrayna’ya “barış gücü” olarak asker göndereceğine yönelik iddialara yanıt verdi. Bakanlık kaynakları, Rusya-Ukrayna savaşında öncelikle ateşkesin sağlanması gerektiğini vurgulayarak, henüz somutlaşmamış öngörüler üzerinden yorum yapmanın doğru olmadığını bildirdi.

Ukrayna’ya Asker İddialarına Yanıt

MSB kaynakları, haftalık basın bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ukrayna’ya asker gönderilmesine yönelik iddialara ilişkin şu açıklama yapıldı:

“Türkiye, bölgesinde barış ve istikrar üreten ve bu yöndeki tüm inisiyatiflere katkı sunmaya çalışan bir ülkedir. Ancak Rusya ile Ukrayna arasında öncelikle bir ateşkesin sağlanması, ardından görev tanımı netleştirilmiş bir misyonun çerçevesinin belirlenmesi ve hangi ülkenin ne ölçüde katkı sunacağının ortaya konulması gerekmektedir. Henüz somut bir zemine oturtulmamış öngörüler üzerinden değerlendirme yapmak ise sağlıklı ve doğru olmayacaktır.”

Gazze Vurgusu

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Gazze’deki insani felakete dikkati çekerek, "Açlık, yokluk ve temel ihtiyaçlara erişim eksikliği nedeniyle Filistin halkı, son derece ağır koşullarda yaşam mücadelesi vermektedir. Bölgemizde kalıcı barış ve istikrara her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulan bu dönemde, Gazze'de ateşkesin bir an evvel ilan edilmesi ve insani yardımların bölgeye ulaştırılması gerekmektedir. Filistin halkının haklı mücadelesine verdiğimiz desteği sürdüreceğimizi, bölgede kalıcı istikrar ve barışın iki devletli çözüm ile mümkün olduğunu bir kez daha vurguluyoruz" dedi.

MSB, Suriye ile askeri alanda işbirliğinin kapsamını genişleten adımlara ilişkin de bilgi verdi. Açıklamada, 13 Ağustos 2025’te imzalanan “Ortak Eğitim ve Danışmanlık Mutabakat Muhtırası” ile Suriye’nin savunma kapasitesinin artırılmasının hedeflendiği belirtildi.

Mutabakat kapsamında; Suriye Silahlı Kuvvetlerinin yeniden yapılandırılması süreci hız kazanmış, Eğitim, danışmanlık, teknik destek ve karşılıklı ziyaretler başlatılmış,Suriye Savunma Bakanlığı heyetinin Milli Savunma Üniversitesi’ni ziyaret ettiği,Eğitim faaliyetlerinin Suriye’nin talebi doğrultusunda devam ettiği kaydedildi.

MSB kaynakları, “Türkiye, Suriye’nin istikrarını bölge barışı açısından kritik görmekte ve ‘Tek Devlet, Tek Ordu’ ilkesini desteklemektedir. İlerleyen dönemde karşılıklı heyet ziyaretleri ve eğitim faaliyetlerinin artması, işbirliği kapsamının genişletilmesi öngörülmektedir” ifadelerini kullandı.

Suriye Operasyonları

MSB ayrıca, Tel Rıfat ve Menbic dahil olmak üzere Suriye harekat alanlarında imha edilen tünel uzunluğunun 548 kilometreye ulaştığını açıkladı.

 

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Suriye'ye ilişkin sorular üzerine ise şunları söyledi: "Türkiye ile Suriye arasında 13 Ağustos 2025'te 'Ortak Eğitim ve Danışmanlık Mutabakat Muhtırası' imzalanmıştır. Bu anlaşma, Suriye'nin savunma kapasitesini artırmayı ve askeri alanda somut işbirliğini hedeflemektedir. Mutabakat kapsamında, Suriye Silahlı Kuvvetlerinin yeniden yapılandırılması süreci hız kazanmış eğitim, danışmanlık, teknik destek ve karşılıklı ziyaretler başlatılmıştır. Bu faaliyetler, Suriye Savunma Bakanlığı ile koordineli şekilde yürütülmektedir. Bu kapsamda, Suriye Savunma Bakanlığı Eğitim Daire Başkanı ve beraberindeki heyetin Milli Savunma Üniversitesi'ni ziyareti ve Suriye Savunma Bakanlığının talebi çerçevesinde başlatılan eğitim faaliyetleri devam etmektedir.

 

Diğer yandan, Suriye'nin savunma kapasitesinin artırılması için ihtiyaçların yerinde gözlemlenmesi ve müşterek bir yol haritasının oluşturulması amacıyla Bakanlığımızdan müteşekkil heyetler vasıtasıyla teknik ziyaretlerin gerçekleştirilmesi planlanmıştır. Türkiye, Suriye'nin istikrarını bölge barışı açısından kritik görmekte ve 'Tek Devlet, Tek Ordu' ilkesini desteklemeye devam etmektedir. İlerleyen dönemde, karşılıklı heyet ziyaretleri ve eğitim faaliyetlerinin artması, işbirliği kapsamının genişletilmesi öngörülmektedir."

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *