05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Nijerya’da petrol grevi ekonomiye 39,6 milyon dolarlık zarar verdi

Nijerya’da petrol grevi ekonomiye 39,6 milyon dolarlık zarar verdi

Afrika’nın en büyük petrol üreticilerinden Nijerya, petrol işçilerinin geçtiğimiz hafta başlattığı grev nedeniyle ağır ekonomik kayıplarla karşı karşıya kaldı. Ulusal Petrol Limited Şirketi (NNPCL) İcra Kurulu Başkanı Bashir Bayo Ojulari, grevin ülkeye toplam 39,6 milyon dolarlık ekonomik zarar verdiğini açıkladı.

Afrika’nın en büyük petrol üreticilerinden Nijerya, petrol işçilerinin geçtiğimiz hafta başlattığı grev nedeniyle ağır ekonomik kayıplarla karşı karşıya kaldı. Ulusal Petrol Limited Şirketi (NNPCL) İcra Kurulu Başkanı Bashir Bayo Ojulari, grevin ülkeye toplam 39,6 milyon dolarlık ekonomik zarar verdiğini açıkladı.

Grev üretimi felç etti: 200 bin varil kayıp

Başkent Abuja’daki Devlet Başkanlığı konutunda Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu ile bir araya gelen NNPCL Başkanı Ojulari, grevin enerji sektörünü doğrudan etkilediğini belirtti.

Ojulari, “Petrol işçilerinin greve başlamasıyla günlük 200 bin varilden fazla üretim kaybı yaşandı. Aynı zamanda doğal gaz tedariki ve elektrik üretimi de bu süreçten olumsuz etkilendi.” ifadelerini kullandı.

Ham petrolün varil başına ortalama 66 dolar seviyesinden işlem gördüğünü hatırlatan Ojulari, üretimdeki aksaklığın ülke ekonomisine toplam 39,6 milyon dolar zarar verdiğini kaydetti.

Petrol sektöründeki kıdemli çalışanları temsil eden Petrol ve Doğalgaz Kıdemli Personeli Derneği (PENGASSAN)tarafından organize edilen grev, Dangote Rafinerisi’nde bazı sendika üyelerinin işten çıkarılmasını protesto etmek amacıyla başlatılmıştı.

Sendika temsilcileri, işten çıkarılan personelin yeniden işe alınmasını ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ediyor.

Enerji üretimi de etkilendi

Grev sadece ham petrol üretimini değil, aynı zamanda doğal gaz arzını ve elektrik üretimini de sekteye uğrattı. Ülke genelinde bazı bölgelerde elektrik kesintileri yaşanırken, enerji fiyatlarında artış beklentisi oluştu.

Nijerya hükümetinin, grevin sona ermesi için sendika temsilcileriyle görüşmelere başlaması bekleniyor.

Petrol krizinin ekonomiye yansıması

Nijerya, Afrika kıtasında günlük ortalama 1,3 milyon varil petrol üretimiyle en büyük üreticiler arasında yer alıyor. Ancak sektördeki grevler, altyapı sorunları ve güvenlik riskleri nedeniyle üretimde sık sık dalgalanmalar yaşanıyor.

Ekonomistler, grevin uzaması halinde ülkenin döviz gelirlerinde yeni kayıplar yaşanabileceği ve bütçe açığının derinleşebileceği uyarısında bulunuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *