ASRIN PALAVRASI

SUUDI Arabistan’da devlete ait petrol şirketi Saudi Aramco tesislerine cumartesi günü silahlı insansız hava araçları (SİHA) ile saldırı düzenlendi. Saldırıyı, Yemen’deki İran destekli Husi milisleri üstlendi. Ancak savaş sebebiyle yerle yeksan olan Yemen’de böyle bir teknolojinin bulunmadığı herkesçe biliniyor. Saldırıdan İran’ı sorumlu tutan ABD, Suudi Arabistan’a karşılık vermesi durumunda destek sözü verdi.

RADARLAR KÖR EDİLDİ

TESISLERI vuran 18 SİHA ve 7 seyir füzesinin çok gelişmiş hava savunma radar sistemleri tarafından tespit edilememesi, olaydaki kumpası gözler önüne serdi. Ayrıca bu silahların 700 km mesafeyi sıfır hata ile kat etmesi de teknik olarak mümkün görünmüyor. Saldırının İsrail’in bölgedeki en yakın müttefiki Birleşik Arap Emirlikleri’nden yapıldığı, o esnada Suudi Arabistan ve bölgedeki Amerikan üslerinde bulunan radarların kasten köreltildiği üzerinde duruluyor.

FİTNE ATEŞİ ÇOKTAN YAKILDI

ABD, Tahran’ın iddiaları reddetmesine rağmen, Suudi Arabistan’daki petrol rafinesine yönelik saldırılarda İran’ı suçlamayı sürdürüyor. Saldırıdan hemen sonra Suudi Arabistan’a giden Dışişleri Bakanı Pompeo, ortalığı iyice kızıştırmak için bildiği bütün replikleri okumaya başladı. Pompeo, “ABD, Suudi Arabistan’ın yanındadır ve kendini savunma hakkını desteklemektedir” ifadesini kullandı.

ULUSLARARASI KAN KOALİSYONU

POMPEO, Suud ziyaretinin ardından Netanyahu’nun en yakın müttefiği Abu Dabi Veliaht Prensi Nahyan ile görüşecek. Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan’ın müttefikleri arasında yer alıyor. BAE de ABD öncülüğünde Ortadoğu’daki deniz yollarını korumak için oluşturulan koalisyona katılacağını açıkladı. Koalisyona Suudi Arabistan, Bahreyn, Avustralya ve Birleşik Krallık da katılacağını duyurmuştu.

TEK BİR TELEFONLA ÜLKEYE GİREBİLİRİZ

ABD Başkanı Donald Trump da yangına körükle gidenlerden. Trump, “Orta Doğu’da neler olacağını göreceğiz. Tek bir telefonla bir ülkeye girebiliriz. Bunun bugün olması şart değil. Yarın olur, iki hafta sonra olur. (Eski Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı) Bolton gibi insanlar Irak’a girmek istedi ve işler çok yolunda gitmedi. Bataklığa saplandılar. Orta Doğu’da polis olduk. Bu korkunçtu” diye açıklamada bulundu. Ortadoğu’da yüzyılın en kirli senaryosu vizyona girdi. ABD, kimin vurduğu belli olmayan petrol tesisleri bahanesiyle Suudilerle İran’ı savaştırmak için yoğun faaliyet yürütüyor. Afganistan, Irak ve Suriye’nin ardından yine Müslümanlar ölecek, İslam toprakları yerle bir olacak n

Editör: Haber Merkezi