Silivri depreminin ardından İstanbul’da en hasar gören bölgelerin başında gelen Avcılar, hala daha depremin izlerini taşıyor. 7.5 büyüklüğünde bir deprem olması durumunda bölgenin akıbetinin vahim olduğunu ifade eden Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, ilçe ile ilgili somut bir adım atılmadığını söyledi.

Binaların yenilenmesi için plan notu hazırlamıştı

Depremin ardından 5 ay geçmesine rağmen herhangi bir çalışma başlatılmış değil. İBB’den ve bakanlıktan geri dönüş alamamasından yakınan Hançerli 19 Ekim 2019’da depreme dayanıksız ve hasarlı binaların revize edilmesi için bir plan notu değişikliği hazırladı.

Değişiklik İBB'de bekletiliyor

Avcılar Belediye Meclisi’nden AK Parti ve CHP oy birliğiyle geçen planda 60 bin daire ve 2 bin daire için dönüşüm başlatılacaktı. Ancak değişikliğin hala daha İBB’nin İmar Komisyonu’nda beklediği öğrenildi. Değişikliğin İBB’de bekletilmesi ve bakanlıktan randevu alamamasına yönelik açıklama yapan Hançerli şu ifadelere yer verdi:

"Beklediğimiz İstanbul merkezli depremin büyüklüğünün ise 7.5 civarı olacağı belirtiliyor. Bu binalar tahmin edilen bu depremi kaldırmaz. Bizim dönüşmesinin gerekli olduğunu döşündüğümüz bağımsız bölüm sayısı ise 50-60 bin civarı. Bu yapıların çoğu Gümüşpala, Ambarlı, Denizköşkler, Cihangir ve Merkez mahallelerinde toplanmış durumda. Bizim acil olarak bu binaları depreme dayanıklı binalarla revize etmemiz gerekiyor. Bunu da bir seferberlik içinde ivedi olarak halletmeliyiz

Gündemde olan talep yenilenmeye karar verilen bina sahiplerine aynı oranda iskana izin verilmesi. Burada ya binanın alanı kadar iskan izni verilmiyor ya da bir iki kat eksik yapılmasına izin veriliyor. Bu durumda da bazı mülk sahipleri evsiz kalıyor. Bu binalar kaçak olmadığından kazanılmış hakkın geri verilmesini istiyoruz. İkinci talebimiz ise  yenilenmeye uygun olmayan parsellerin bütünleştirilmesi ve desteklenmesi. (...) Bu taleplerimiz aradan 5 ay geçmesine rağmen ya reddedildi ya da gündeme alınmadı. Ne bizim ne de Avcılar halkının bekleyecek vakti yok. Değişikliğin bir an önce yapılmasını istiyoruz. Şimdiye kadar ilerleme olmadığı için İBB İmar Komisyonu’nda geçen aydan beri haftada 2 gün oturma eylemi gerçekleştiriyorum. İlerleme sağlanmazsa bu kez Avcılar halkıyla eyleme devam edebiliriz"

"Bakan Kurum'a ulaşamadım"

İlçenin sorunlarını Bakan Kurum'a anlatmak için randevu talebinde bulunduğunu söyleyen Hançerli, deprem riskine dair Kurum'la görüşme talep ettiğini, ancak kendisine ulaşamadığını söyledi Hançerli "Silivri depremi’nden sonra Elazığ depreminden önce Avcıların kentsel dönüşüm ile ilgili sorunlarını anlatmak ve beraber bir çözüm bulmak için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u iki kez arayıp randevu talebinde bulundum. Ancak kendisine ulaşamadım. Bakanlıktan başka bir yetkili de randevu telebimle ilgili bana dönüş de sağlamadı. Sayın Bakanla görüşmeyi çok isterim. Kendisinden ilçemiz için destek isteyeceğim" şeklinde konuştu.

Editör: Haber Merkezi