05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM Özgür Özel'den Bakan Tunç'un 'korsan rapor' ifadesine yanıt!

Özgür Özel'den Bakan Tunç'un 'korsan rapor' ifadesine yanıt!

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İzmir'de gerçekleştirilecek belediye başkanları toplantısı öncesinde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Bolu yangını raporuna ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un "korsan" ifadelerine yanıt verdi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bolu Kartalkaya'da 78 kişinin hayatını kaybettiği Bolu Grand Kartal Otel'deki yangın faciasına ilişkin hazırlanan bilirkişi heyetinin hazırladığı ön rapor için Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un ''korsan'' ifadesini kullanmasına tepki gösterdi.

Özel, Bolu Kartalkaya'da 78 kişinin hayatını kaybettiği Bolu Grand Kartal Otel'deki yangın faciasına ilişkin hazırlanan ve kendisinin de paylaştığı ön rapora ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un "korsan" ifadelerine yanıt verdi. Bakan Tunç'un rapora, ''sahte'' değil ''korsan'' dediğine dikkati çeken Özel, raporun ele geçiriliş yönteminin ''korsan olduğunu'' belirtti. Özel, ayrıca bakanlık yetkililerinin heyete raporu değiştirmeleri yönünde baskı yapıldığını söyledi.

Kartaltaya'da yaşanan otel yangın faciasına ilişkin TBMM'de Araştırma Komisyon kurulmasına teklif edeceklerini belirten Özel, şunları aktardı; 

''Bir kırılma noktasındayız. Adalete dün bir müdahale geldi. Buna karşılık da biz inisiyatif kullandık ve gerekeni yaptık. İlk kez açıklayacağım. Yedi kişilik bir heyet görevlendirdi. Bu heyet bir raporu hazırlandı. Dört savcı ve yedi bilirkişi rapora son şeklini verdiler. Rapordaki özet şu: Sorumluları sayıyor. Sorumlular arasında İl Özel İdaresi ve bakanlık var. Bolu Belediyesi'ni sorumlu görmüyor.

Bu raporu böyle kabul etmiyorlar. 'Bunu değiştirin' diyorlar. 'Belediyeyi ekleyin, bakanlığı çıkarın' diyorlar. Bakanlık'tan Bolu'ya ve bilirkişilere baskı geliyor. Bunu duyduğum anda Adalet Bakanı'nın aradım. Bunu duyduğum anda süreçle ilgili teminat vermiş olan İçişleri Bakanı'nı aradım. Bir bakanımız Malatya'daydı. Diğeri herhalde meşgul olduğu işe nasıl tepki göstereceğimizi bildiği için o gün bizimle iletişim kurmamayı tercih etti. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ı aradım. Kendisine süreçle ilgili bendeki bütün bilgileri aktardım.

Bu raporu kabul etmeyip hatta heyete 'Siz görevden çekilin, başka heyet gelsin yeni rapor hazırlansın' dendiği anda yaptım. Heyetin raporunu da kamuoyuyla paylaştım. Adalet Bakanı bu rapora 'korsan rapor' dedi. Bu ne demek? Sahte rapor demiyor. Bir şey nasıl korsan olur? Ya yetkilendirilmemiş birilerinin yazdığı bir rapor olması lazım.

Yetki yazısı soruşturma dosyasın birinci sayfasında var. O bilirkişiler olay olduğu ve görevlendirildikleri andan itibaren otelin kamera kayıtlarını jandarma tutanağı altında incelediler. Otelde ölçüm yaptılar. Günlerce çalıştılar. Her çalışmalarında jandarmanın tutanağı ve isimleri var. Demek ki heyet korsan değil, rapor korsan değil, sahte değil.

Korsan rapor demek için… Neye korsan diyor? Ele geçiriliş yöntemine. Bir şey sahibinin rızası olmadan zorla ele geçirilirse ona korsanlık faaliyeti denilebilir. Rapor gerçek, ele geçirme yöntemi korsan. O rapor, Adalet Bakanı'nın malı değildir, milletin malıdır. Milletin adalet arayışının teminatıdır. Bizim o raporu alenileştirmemiz, raporu kabul etmeyip 'yeni heyet görevlendireceğiz demeleri' üzerinedir. Yaptığımız iş adalet arayışına yönelik, adaleti savunmaktır. Aslında hakikate karşı bir korsanlık faaliyetini biz engelledik. Hakikati gizlemeye ve sahteciliğe karşı yapılan bir korsanlık faaliyetini biz engelledik.''

CHP'nin tepkilerinin ardından heyet değişikliği konusunda söylem değişikliği olduğuna dikkati çeken Özel, yeni bilirkişilere de seslenerek şöyle devam etti: ''Bu müdahalelerden sonra ağız değişti. 'Heyete ilaveler yaptık' diyorlar. O rapordaki mevcut tespitlerden bir tanesinin çıkarılmasını kabul etmek mümkün değil. Kamuoyu dikkatle bakacak. Yeni gelecek ilavelerde de 'bakanlığı kurtarın, Bolu Belediyesi'ni işin içine katın' meselesine yönelik yeni heyetin de yapabileceği bir şey yok. Kanunlar açık. Yeni görevlendirilen heyetteki insanların da şu anda 78 canın ve ailelerine karşı büyük sorumluluğunu omuzlarında hissetmelerini bekliyorum. Birilerinin adalete siyasi operasyonuna, heyete yeni ilave edilen kişilerin de alet olmamasını bekliyorum. Nasıl önceki heyetin hem kişisel hem mesleki namuslarına emanetti yaptıkları görev... Ve gereğini yaptılar. Bu heyetin de kendilerini utandırmayacak, tarihe kara bir leke bırakmayacak şekilde mesleki onurlarına sahip çıkmalarını bekliyorum ve dikkatle bu süreci takip ediyoruz."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *