Türkiye 'Kum kentinin karantinaya' alınması talebini İran'a iletti. Ancak İranlı yetkililer bu uyarıya kulak asmadı ve vakalar ülkenin başkenti Tahran'a kadar dağıldı. 

Uyarı yaptık ama dinlemediler

Sağlık bakanı Fahrettin Koca bu yönde İran'a uyarı yaptıklarını ancak ülke yetkililerinin bunu dinlemediğini açıkladı. Türk vatandaşlarının İran'a gidişine izin verilmediğini belirten Bakan Koca, İran'daki Türk vatandaşlarının da tahliye edileceğini söyledi. Türkiye'nin virüsün kaynak yeri olan Kum kentinden gelenleri en baştan beri içeri almadığını belirten Koca, şunları söyledi:

İran Sağlık Bakanı 'Karantinaya alamayız' dedi

-Kum kentinin Vuhan gibi karantinaya alınması gerekiyordu. Bunu İran Sağlık Bakanı’na söyledim. “Eğer Kum’u karantinaya alırsanız sınırı kapatma önlemi almamıza gerek kalmaz” dedim. Fakat İran Sağlık Bakanı, “Karantinaya alamayız” dedi. Biz de bunun üzerine sınırı kapatmak zorunda kaldık.

Türkiye tren seferlerini de durdurdu

Sınır hatlarını kapatan Türkiye, virüsün ülkeye girişini önlemek adına bu sabah bir kararı daha yürürlüğe koydu. İran'a olan tren seferleri durduruldu. TCDD'den yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

"Türkiye- İran arasında karşılıklı olarak işleyen Transasya Ekspresi ve Van Tahran yolcu treni ile yük tren seferleri 23 Şubat Pazar günü saat 17.00 itibariyle geçici olarak durduruldu. Bilindiği üzere, Türkiye ile İran arasındaki demiryolu ile yolcu bağlantısı; Ankara-Tahran-Ankara arasında haftada bir gün çalışan Trans Asya treni ve Van-Tahran-Van arasında haftada bir gün çalışan Van-Tahran treni ile sağlanıyordu.

'50 kişi öldü' iddiası

Son duyumlara göre İran'da virüsün 50 kişinin ölümüne neden olduğu iddiası gündeme oturdu. İran Meclisi'ndeki Kum Milletvekili Ahmed Emirabadi, kentte son 2 hafta içinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 50 kişinin hayatını kaybettiğini öne sürdü. ILNA'ya göre, Meclis'te milletvekillerine hitaben eden Emirabadi, "Kum kentinde son 2 haftada Kovid-19 nedeniyle 50 kişi öldü. Sağlık Bakanı kusurludur." dedi.

İran İçişleri Bakanlığı'ndan yalanlama

İran İçişleri Bakanlığı Kum şehrinde ölü sayısının 50 olduğu iddiasını yalanladı.