Ünlü deprem uzmanı, Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan İzmir'i yıkan depremden 12 gün önce uyarıda bulunmuştu.

Ercan, yeni deprem beklediği yeri de açıkladı.

Ercan, şu ifadeleri kullandı:

- Aydın'ın Efeler ilçesinde kayıtlara giren en büyük deprem 1653 yılında 7 büyüklüğünde oldu. 1895'de 6.2 depreminden sonra Efeler odaklı büyük deprem yaşanmadı. Ne var ki, Aydın ilinin, Aydın Büyük Menderes çukuru boyunca gördüğü en büyük depremler, Nazilli'de olmuş depremlerdir. 1899'da II. Abdülhamit döneminde olan deprem ile Nazilli kırığı, Nazilli, Efeler ve Denizli'de çok büyük yıkımlar yapmıştır.

- Aydın'ın öteki önemli bölgesi Didim Kırığının Büyük Menderes göçüntüsüyle kesiştiği Söke. Söke'de görülen büyük depremler 1846'da ve 1955'de 7 büyüklüğünde olduğu. 

-  Öteki deprem bölgesi ise Büyük Menderes Göçüntü alanının Kuşadası'ndan Sisam'a doğru uzanan en batı ucunda olan depremlerdir. Tüm Sisam depremleri, ayrıca 20 km doğudaki Kuşadası depremidir. Son 30 Ekim'deki deprem gibi, önceki depremler de Nazilli Kırığının Sisam önünde patlamasıyla oluşmuştur.

- Son 120 yıldır, Aydın ili yıkıcı büyük bir deprem görmedi. Aydın'da depremler çok seyrek aralıklarla olmaktadır. Ancak bir kez deprem geldikten sonra yüzyıl o bölgeden ayrılmamaktadır. Aydın'da jeofizik olarak deprem dönüşüm aralığının 50 ile 60 yıl olduğu düşünülürse, sözü edilen üç yerden birinde yıkıcı bir deprem olması şaşırtıcı olmaz.

- Durum böyle duyarlı iken Nazilli, Efeler ve Söke'de yapılaşmanın uygun olmadığı Menderes Irmağına doğru gelişmesi büyük bir kırıma dönüşebilir. Özellikle yapıların giriş katlarının, duvarsız, çıplak taşıyıcılar üzerinde, çok katlı olarak yükselmesi Bayraklı'da yaşanan yıkımlara benzer göçüklere yol açabilir. Bu ilçelerde yapılaşma tasarıları yeniden gözden geçirilmeli.