Akdeniz Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Çetin, bu yaz sivrisineklerin popülasyonunda Türkiye genelinde artış beklediklerini açıkladı.

İklim değişikliği nedeniyle sivrisineklerin yayılış gösterdiğini belirten Çetin, şu ifadeleri kullandı:

- Ege ve Akdeniz bölgesi gibi birçok alanda 3-4 derecelik artış bu canlılar için çok önemli. Artık sivrisinekler yıl genelinde görülebiliyor. 
- Bina bodrumlarında, konutlar etrafındaki her türlü su birikintisinde ürüyorlar. Gelişim süreleri kısalıyor ve bu bir dezavantaj. 

- Küresel iklim değişikliği nedeniyle daha geç kış uykusuna yatıyorlar ve bazı türlerin kuraklıktan etkilenmeyip hayatta kalma olasılıkları artıyor. Aşırı yağış ya da yağış azlığı nedeniyle küçük su birikintileri oluştu ve sivrisinekler buraları çok sever.

- Belediyeler yeteri kadar ilaçlama yapıyor. Ancak bununla tek başına mücadele etmeleri zor.

- Vatandaş evinin çevresinde su birikintisi oluşacak yerlerde kendi önlemlerini almalı. Su sızdıran sayaçlar, bodrum katları havalandırılması, kedi ve köpeklere verilen suların sık sık yenilenmesi ve bu kapların mutlaka kullanılmadığında ters çevrilmesi çok önemli. 

- Daha soğuk bir kış yaşansaydı sivrisinek popülasyonunda ciddi azalma olacaktı. Binaların bodrum katlarında, sığ sularda sivrisinekler kışı iyi bir şekilde geçirdi. Maalesef önümüzdeki yaz aylarının tamamında Türkiye'nin birçok bölgesinde sivrisinek popülasyonunda artış bekliyoruz.

Editör: Haber Merkezi