05 Aralık 2025
Facebook
Twitter
Instagram
YouTube
İstanbul
Açık
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
Ara
Ortadoğu Gazetesi GÜNDEM PTT ve HGS sistemleri üzerinden dolandırıcılık: MİT'ten siber suç örgütüne operasyon!

PTT ve HGS sistemleri üzerinden dolandırıcılık: MİT'ten siber suç örgütüne operasyon!

MİT ve MASAK iş birliğiyle PTT ve HGS adı altında binlerce vatandaşı dolandıran siber çete çökertildi. 10 kişi tutuklandı, 318 site kapatıldı.

İstanbul merkezli dev bir siber operasyonla, PTT ve HGS adı kullanılarak binlerce vatandaşı dolandıran organize suç örgütü çökertildi. MİT, MASAK ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın ortak yürüttüğü soruşturma kapsamında 6 ilde eş zamanlı baskın düzenlendi. Yakalanan 12 şüpheliden 10’u tutuklanarak cezaevine gönderildi.

MİT’in İstihbaratıyla Adım Adım Çözülmüş Ağ

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) yürüttüğü kapsamlı teknik ve istihbari çalışmalar sonucunda, şüphelilerin Android cihazlara zararlı yazılımlar yükleyerek vatandaşların kişisel verilerini ele geçirdikleri ortaya çıkarıldı.
Bu yazılımlar sayesinde dolandırıcılar, vatandaşların telefonlarını uzaktan kontrol edip, “HGS borcunuz var” veya “PTT kargonuz teslim alınmadı” içerikli sahte mesajlar gönderdi.
Mesajlardaki bağlantılara tıklayan vatandaşlar, sahte internet sitelerine yönlendirilerek kredi kartı bilgilerini siber suçlulara kaptırdı.

MASAK’ın yaptığı incelemelerde çok sayıda banka ve kripto para hesabı mercek altına alındı. Altı ay süren teknik takip sonucu örgütün uluslararası bağlantıları, para transfer ağları ve kullandıkları şifreli iletişim yöntemleri deşifre edildi.

Gürcistan Üzerinden Yönlendirilen Siber Ağ

Elde edilen bilgilere göre örgütün, Gürcistan merkezli bağlantılar üzerinden Telegram kanalları aracılığıyla yönetildiği tespit edildi. Buradan elde edilen gelirlerin kripto para birimlerine çevrilerek aklandığı ve izinin uluslararası finans sisteminde gizlenmeye çalışıldığı belirlendi.
MİT’in elde ettiği istihbarat doğrultusunda, Gürcistan ayağının da çökertilmesi için çalışmalar başlatıldı.

6 İlde Şafak Operasyonu

İstanbul merkezli yürütülen soruşturma kapsamında, İzmir, Van, Elazığ, Bingöl ve Hakkâri illerinde eş zamanlı baskınlar gerçekleştirildi. Şafak vakti düzenlenen operasyonlarda 12 kişi yakalanarak gözaltına alındı, bunlardan 10’u tutuklandı, 2’si adli kontrolle serbest bırakıldı.

Ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda, çok sayıda dijital materyal, kripto cüzdan, döviz ve nakit para ele geçirildi.

318 Sahte İnternet Sitesi Kapatıldı

Operasyonun ardından 318 sahte web sitesi tespit edilerek erişime kapatıldı.
Siber güvenlik ekipleri, suç örgütünün kullandığı özel bir “kontrol paneli” de ele geçirdi.
Bu panel sayesinde saldırganların telefonları uzaktan yönetebildiği, SMS gönderebildiği, kamera ve ekran görüntülerine ulaşabildiği, hatta konum takibi yapabildiği anlaşıldı.

Ayrıca yazılımın klavye tuşlarını kaydederek kullanıcıların şifrelerini ve tek kullanımlık doğrulama kodlarını ele geçirdiği, bazı durumlarda bu bilgilerin şantaj amaçlı kullanıldığı tespit edildi.

“MİT Peşlerini Bırakmayacak”

Yetkililer, MİT’in vatandaşların dijital güvenliğini koruma konusundaki kararlılığını vurguladı.
Siber dolandırıcılıkla mücadelede devlet kurumlarının koordineli çalışmaya devam edeceği belirtilirken, vatandaşlara da önemli uyarılar yapıldı:

“Resmî kaynaklar dışında bağlantılara tıklamayın, güvenilmeyen uygulamaları indirmeyin, işlemlerinizi yalnızca devletin resmî siteleri üzerinden gerçekleştirin.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *