Suriye krizinin en önemli virajlarından biri bugün dönülecek. Dünyanın gözü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vlademir Putin arasında bugün Moskova'da yapılacak zirveye çevrildi.

Uluslararası kaynaklara göre İdlib'de büyük bir askeri başarı kazanan ve rejimi güç durumda bırakan Türkiye'nin eli daha güçlü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın elini güçlendiren bir başka konu ise İdlib'deki sivillerin hayatını garanti altına almak istemesi.

Rejim ve Rus güçlerinin hava harekatlarında sivillerin de kayıplar vermesi Türkiye'nin haklılığını ortaya koyuyor.

Kıran kırana pazarlık yapılacak

Heyetler arası görüşmelerde ve Erdoğan-Putin zirvesinde kıran kırana pazarlık olabileceği ileri sürülüyor. Türkiye, Suriye rejiminin Soçi mutabakatında belirlenen bölgeye geri çekilmesini, İdlib'e yapılan saldırılara son verilmesini ve kalıcı ateşkes sağlanmasını istiyor. 

Bunun kabul edilmemesi halinde Bahar Kalkanı Harekatı'nın süreceği belirtilecek. Türkiye'nin bu konudaki kararlılığı vurgulanacak. Bunların kabul edilmemesi durumunda harekatın daha da hızlandırılarak sürdürüleceği bildirilecek.

Esad'ın ekrana çıkarılması oyunu!

Rusya ise adeta Rus ruleti oynama peşinde. Zirve öncesi Suriye rejiminin arkasında olduklarını bir kaç kez tekrar etmeleri de bunun kanıtı. Ayrıca son bir hamleyle Esad'ın Rus televizyonuna çıkarılıp, barış istiyormuş gibi gösterilmesi ve sonra da bunun Rus haber ajansları tarafından dünyaya duyurulması bu oyunun bir parçası. Rusya'nın asıl derdi Serakib'den geçen stratejik öneme sahip karayolu. Bu karayolunun rejime, aslında Rus polisine bırakılması isteniyor. Türkiye'nin de askerlerini ve muhalifleri Türkiye sınırına çekmesi talep ediliyor. Ayrıca Suriye Milli Ordusu'nun silahsızlandırılması da istekler arasında.

Peki sonuçta ne olacak?

Putin, blöf yaparak kararlılığını göstermeye çalışacak. Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da kararlı ve geri çekilmek gibi bir düşüncesi yok. Putin'in Rus ruleti oynamak istemesi de bir blöf. Çünkü harekatın devam etmesi rejimin kayıplarının ve kazanımlarının çok daha fazla kaybedilmesi demek.

Gözler Moskova'da bugün. Türkiye'nin istediği barışı sağlamak ve İdlib'deki masum sivillerin hayatlarını koruyup, göç dalgasını durdurmak. Bunu başarması da insanlığın kazanımı olacak.
 

Editör: Haber Merkezi