İbrahim Sarp

'KULLAN AT' POLİTİKASI

ABD vaktiyle Musul'da, Yemen'de, Afganistan'da, Suriye'de ve Irak'ta alan açtığı, kullandığı ve bölgeyi ateş çukuruna çevirdiği bir maşasını daha işi bitince tasfiye etti. Bağdat'ta ABD saldırısıyla öldürülen Kudüs Gücü Komutanı İranlı General Kasım Süleymani, Ortadoğu'da yüzbinlerce Müslüman kanı dökmekle tanınıyor. Komutanı olduğu Kudüs Gücü bütün İslam coğrafyasında faaliyette bulunurken, sadece Kudüs'te, Kudüs'ü ve Kudüslü Müslümanları İsrail'den korumak için faaliyette bulunmuyor. 

FARS İMPARATORLUĞU HAYALİ

Kasım Süleymani, "Kudüs ve Filistin" sloganlarıyla İran'ın mezhepçi yayılma politikalarını yürütmek için bütün Ortadoğu'yu kan gölüne çevirmekle suçlanıyor. "Benim adım Kasım Süleymani. Şunu bilmelisin ki İran, Irak, Lübnan, Gazze ve Afganistan politikalarını ben kontrol ederim." sözleriyle Fars imparatorluğunu ihya etme gayretinde olduğunu açıkça ifade etmişti. Süleymani'nin, son aylarda İdlib'i boşaltmak için, Esad rejimiyle birlikte binlerce sivili katleden çapulcu sürüsünü de komuta ettiği biliniyor. 

MOLLALAR RAHAT BİR NEFES ALDI

Devrim Muhafızları Ordusu'nun en önemli ismi Kasım Süleymani, İran'da özellikle radikal Şii nüfus tarafından adeta bir halk kahramanı olarak tanınıp seviliyor; askeri, siyasi, ekonomik ve istihbari gücüyle de devlet içinde devlet olarak görülüyordu. Süleymani, akonomik ambargolarla zor günler geçiren İran yönetimi tarafından da 'güçlü bir siyasal rakip' olarak görülüyordu. Süleymani'nin öldürülmesiyle hem halk 'büyük şeytan ABD'ye karşı hükümetin etrafında kenetlendi hem de hükümet muhtemel bir siyasi rakipten kurtulmuş oldu.

AMERİKAN YÖNETİMİ MEMNUN

Başkan Trump'ın seçim vaadi olan Ortadoğu'dan asker çekme kararı, Pentagon öncülüğündeki derin Amerika'yı kara kara düşündüren bir durumdu. Hemen planlar yapıldı. Önce Süleymani'nin komutasındaki Şii milisler, ABD üslerine saldırdı. ABD, karşılık verince de Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği basıldı. Sonrasında ise Süleymani ABD saldırısıyla öldürüldü. İran'ın intikam sözleri üzerine ABD, Ortadoğu'ya daha fazla asker sevk etmeye başladı. Yani hem ABD hem de İran için bir kazan-kazan suikastıyla karşı karşıyayız.

Editör: Haber Merkezi