İbrahim Sarp

Her fırsatta dünyaya "Türkiye bizi yutacak" diye şikayette bulunan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı hem Türkiye hem de Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için milli güvenlik sorunu haline geldi. Son olarak İngiliz The Guardian gazetesine konuşan Akıncı, federal çözüme tez zamanda varılmazsa bölünmüşlüğün kalıcı hale geleceğini savundu. Kıbrıslı Türklerin laik, demokratik ve çoğulcu kimliğini korumak istediklerini belirten Akıncı, Türkiye'ye bağlanma ihtimalini 'korkunç' diye niteledi. Akıncı'nın sözlerini mahşetlerine taşıyan Rum basınında bayram havası var.

DE FACTO VİLAYET

Yarım asırlık bölünmüşlükten sonra tek işler çözümün federal bir çatı altında yeniden birleşme olduğunu anlatan Akıncı, bu başarılamazsa, Kuzey Kıbrıs'ın daha fazla bağımlı hale geleceğini, Ankara tarafından yutulabileceğini ve 'de facto Türkiye iline' dönüşebileceğini söyledi. Akıncı, Türkiye'ye olan ekonomik bağımlılığı azaltmak için Güney'in desteğine ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Akıncı'nın 1974 harekatı öncesi Türkleri çoluk çocuk küvetlerde katleden, kadınlarına tecavüz eden Rumlardan yardım istemesi büyük tepki topladı.

DERHAL İSTİFA ETMELİ

MHP lideri Devlet Bahçeli, Mustafa Akıncı'nın 'ikinci bir Tayfur Sökmen olmayacağım' sözlerine sert tepki gösterdi:

TÜRK KALACAKTIR

Akıncı'nın işgal ettiği koltuğa layık olmadığı açıktır. Bu nedenle Cumhurbaşkanlığından derhal istifa ederek emaneti Kıbrıs Türklüğü'nün iradesine tevdi etmesi kaçınılmaz ve hayati bir sorumluluktur. Akıncı ve yandaşları unutmamalıdır ki, Kıbrıs Türk'tür, Türk kalacaktır. Beşparmak Dağları'na dökülen şehit kanları hiçbir şart altında silinmeyecek, kutlu ceddimizin emanetleri çiğnetilmeyecektir. (*Tayfur Sökmen, 1939'da referandumla Türkiye'ye bağlanmayı kabul eden Hatay Devlet Başkanıydı.

****

MUSTAFA AKINCI'DAN SKANDAL SÖZLER

The Guardian'a konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 'federal çözüme tez zamanda varılmazsa bölünmüşlüğün kalıcı hale geleceğini' savundu. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, mülakatta, skandal ifadeler kullandı. Federal çözüme kısa zamanda varılamazsa bölünmüşlüğün kalıcı hâle geleceğini 'de facto Türkiye iline dönüşebileceklerini' savundu, 'Bu korkunç olur' dedi.

2015'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı seçilen ve 26 Nisan seçiminde yeniden aday olan Mustafa Akıncı, İngiliz The Guardian gazetesine konuştu. Kıbrıslı Türklerin laik, demokratik ve çoğulcu kimliğini korumak istediklerini belirten Akıncı, Türkiye'ye bağlanma ihtimalini 'korkunç' diye niteledi.
Akıncı'nın bu sözleri Rum basınında geniş yer buldu.

The Guardian'a yaptığı açıklamalarda, adil federal çözüm içeren bir anlaşmaya tez zamanda ulaşılmazsa, adadaki Türk ve Rum toplumlarının bölünmüşlüğünün kalıcı hale geleceği uyarısında bulundu.
İki taraf arasındaki görüş ayrılıklarının her yıl giderek daha kemikleştiğini, bunun yeniden birleşme ihtimalini azalttığını belirten Akıncı, "Acele etmemiz lazım. Bunca yıldan sonra bir dönüm noktasına, belirleyici bir ana geldik" vurgusu yaptı.

ANKARA TARAFINDAN YUTULURUZ!

Yarım asırlık bölünmüşlükten sonra tek işler çözümün federal bir çatı altında yeniden birleşme olduğunu anlatan Akıncı, bu başarılamazsa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin daha fazla bağımlı hale geleceği "Ankara tarafından yutulabileceğini" ve "de facto Türkiye iline dönüşebileceğini" dile getirdi.
Diyaloğun yeniden başlaması konusunda temkinli iyimserlik içinde olduğunu ifade eden Akıncı, 2017'de BM inisiyatifinde İsviçre'deki Crans-Montana'da yürütülen dörtlü müzakerelerin çökmesine atıfla "Tren Crans-Montana'da raydan çıktı. Bence daha gerçekçi ve karşılıklı kabul edilebilir bir yoldan yeniden başlattık" dedi.ümün federal bir "çatı" altında yeniden birleşme olduğunu söyledi. Bu gerçekleşmezse, kuzeyin giderek Ankara'ya bağımlı hale geleceğini ve fiili bir Türk eyaleti olarak yutulabileceğini söyledi.

ANAVATAN - YAVRUVATAN DEĞİL!

The Guardian'a Erdoğan'ın Türkiye-Kuzey Kıbrıs ilişkisini anavatan-yavruvatan diye tanımlamasına karşı çıktığını tekrarlayan Akıncı, "Ben bağımsız, kardeşçe ilişkiler istiyorum" derken, Türkiye'ye ekonomik bağımlılığı azaltmak için daha fazla şey yapmaları gerektiğini belirtti. Bunu başarabilmek için de Güney'in desteğine ihtiyacı olduğunu dile getirdi.
'Kıbrıslı Türklerin kendilerine özgü bir kimliklerinin olduğunu, bunun laik, demokratik ve çoğulcu bir kimlik olduğunu' aktaran Akıncı, "Bunu korumak istiyoruz" dedi.

TÜRKİYE'YE BAĞLANMAK KORKUNÇ

İngiliz gazetesinin "Kırım tarzı ilhak ihtimali" sorusunu "korkunç" diye yanıtlayan ve "Türkiye'nin kendi çıkarlarına aykırı" diye değerlendiren Akıncı, kendi vizyonunun tümüyle farklı olduğunu belirtti.
AB içinde birleşik Kıbrıs'tan söz eden Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı, içişlerinde bağımsız, dış ilişkilerde Suriye'deki Fransız mandasına bağlı Hatay Devleti'nin 1939'da referandumla Türkiye'ye bağlanmasını kabul eden Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen'e atıfla "İkinci bir Tayfur Sökmen olmayacağım" dedi.
Kıbrıs'ta anlaşmaya varılmasının Doğu Akdeniz'de yükselen gerilimi yatıştırabileceğinden söz eden Akıncı, Osmanlı kökenleri olan Britanya Başbakanı Boris Johnson'ın Ankara ile iyi ilişkilerini kullanarak Kıbrıs müzakerelerini yeniden canlandırması umudunu dile getirdi.
The Guardian, Akıncı'nın yazın sondaj faaliyetlerinde Kıbrıslı Rumlarla Türklerin işbirliği yapmasını ve çıkarılacak doğal gaz-petrolden elde edilecek geliri paylaşmaları önerisini getirdiğini, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin ise Ankara'nın Kıbrıs'ta çözüme ulaşılana dek tüm tarafların sondaj faaliyetlerini askıya alması önerisini reddettiğini hatırlattı.

KIBRIS RUM BASINI ÇOK MUTLU

Akıncı'nın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bağımsız aday olacağını açıkladığı konuşması ve The Guardian mülakatı, Kıbrıs Rum basınında geniş yer buldu.
Defenceturk'ten Ahmet Alemdar'ın derlediğine göre Haravgi'de şu başlıklar yer aldı:
"Kıbrıs Sorununa Kapsamlı Değinme- Akıncı Sorumluluk Yüklenmesi Oyununu Takip Etmeyeceğini Söyledi- İki Devlet Çözümü Nasıl Ortaya Çıktı- Türkiye'yle İlişkiler Sağlıklı Bir Zeminde Bulunmuyor- Doğal Gaz İçin Üç Yol"
Alithia, "Mustafa Akıncı'nın Cesur Açıklamaları- Türkiye'ye Bağlanmaya Karşı Mücadele İlan Etti- Kıbrıslı Türk Lider Mustafa Akıncı Türkiye'nin Boyunduruğu Altında Olmayı Kabul Etmediklerini İlan Etti- Linç Kültürüne İlişkin Mücadele" başlıklarını kullandı.
Fileleftheros, "Akıncı Çözüm Veya Türkiye'ye Daha Fazla Bağımlılık İkilemini Ortaya Koyuyor - Linç Kültürü" başlığını attı.
Akıncı'nın The Guardian'a açıklamalarını öne çıkaran Politis, "Adil Federal Çözüm- Akıncı Ertesi Güne İlişkin Vizyonunu Açıkladı- Kıbrıs Türk Lideri Gerek Adaylığını Açıkladığı Konuşmasında Gerek de Guardian'a Verdiği Demecinde Kıbrıs Sorununun Hemen Çözülmesinin Acil Bir İhtiyaç Olduğunu Söyledi" başlıklarını kullandı.

 

Editör: Haber Merkezi