Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Cengiz Tomar, önemli değerlendirmelerde bulundu. İşte Tomar'ın açıklamaları:

Ankara'da Rus heyetiyle görüşmeler sürerken bir haftada 13 Türk askerinin şehit edilmesi dikkat çekiyor. Ankara'daki görüşmelerde Esad'ın isteklerini sıralayan ve masayı deviren Rusya ikili oynamaya devam ediyor. Özellikle M-5 Karayolu üzerinde rejim güçleri önemli ilerleme kaydetti. Türkiye de o bölgede güvenli bölge oluşturmak için bölgeye birliklerini ulaştırdı. Türkiye, Suriye güçlerinin İdlib merkezine girmesini istemiyor. Ki burada mültecileri tutmak istiyor.

Rusya uzun zamandır Türkiye'yi oyalıyordu

Bu artık son nokta. Rusya da uzun zamandır Türkiye'yi oyalıyordu. Rejimin M-5 Karayolu'nu ele geçirene kadar oyalama taktiği uyguladığını düşünüyorum. Türkiye, tüm diplomatik çabaları denedi ancak özellikle Suriye ile ilgili Türkiye'ye yardım yok. Bölgedeki emperyal güçlerin varlığı ve hamleleri söz konusu. Suriye askerleri uzun zamanadır Rus generallerin koordinesinde çalışıyorlar. Türkiye, artık noktadan sonra İdlib'in güneyinden itibaren güvenli bölge oluşturacaktır. ABD'ye, İran'a, Rusya'ya rağmen Türkiye kendi göbeğini kendisi kesmek zorunda kalacak. M-4'ün kuzeyinde M-5'in batısında bu adımları atacaktır.

Kimin başrolde olduğu belli

Suriye'de kimin başrolde olduğu belli. Rusya'nın bir manda hakimiyeti altına düşmüş durumda Esad rejimi. Rejim, Rusya'nın onayı olmadan böyle bir hareket edemez. Tabii arkasında İran da var.

Türkiye, diplomatik olarak yapacağı her şeyi yaptı artık çözüm askeri olacaktır.

Soçi mutabakatı iptal edilmiş durumda

CNN TÜRK Haber Müdürü İdris Arıkan ise bölgedeki son durumu anlattı:

İdlib muhaliflerin son kalesi. Türkiye'nin doğrudan müdahale etmediği bölge. 2015 yılından beri bölgede gerilim yüksek. Bölgedeki kontrol noktaları silahsızlandırma bölgesi. Bu kontrol noktaları birbirine çok yakın. Bir ateş mesafesinde. Son durum itibariyle Soçi mutabakatı iptal edilmiş durumda. Türkiye'nin güney sınırında 4 milyon insan sıkıştı. Türkiye'nin istediği şey 4 milyon insanın yeni bir mülteci akınına neden olmaması.

Suriye'de iki önemli karayolu var. M-4 ve M-5 karayolu. Her iki yol da Halep ve Şam'ı birbirine bağlıyor. Rejim bu noktaları ele geçirip 4 milyon insanı açlığa mahkum etmek istiyor.

Editör: Haber Merkezi