Sayıştay Türkiye’nin çaylık bölgelerinin yenilenmesi ile ilgili çalışma yapılmadığını altını çizerek “çaylıkların yenilenmesinin düşünce olmaktan ileriye gidemediği” sebebiyle Türkiye’nin çok uzak olmayan bir gelecekte çaysız kalacağı konusunda ÇAYKUR’u uyardı.

Üretimde problemler var

15-20 yıl gibi bir süre içerisinde yenilenme çalışmaları yapılmadığı takdirde Türkiye’de çay kıtlığının yaşanacağını belirten Sayıştay, 2017’de Türkiye Varlık Fonu’na devredilen ÇAYKUR’a ilişkin denetimleri sonucu çay üretiminde problemler saptadı.

Doğu Karadeniz’in ekonomik yükünü karşılıyor

Çay bahçelerinin tohumla oluşturulduğu ve tarlaların ömrünü tamamladığını belirten raporda yeni çaylıklara gereksinim duyulduğu söylendi. 15-20 yıl sonra sağlıklı ürünün bulunmayacağını ifade eden Sayıştay raporu bitkilerin verim gücünü kaybetmesiyle istenilen düzeyde ürün üretilemeyeceğinin altı çizildi.

Klon çay fidanları

Raporda tohumla üretilen çay bahçelerinin “klon çay fidanları” ile diğer ülkelerde yenilenebildiğini, ancak bizim ülkede yenilenme çalışmalarının bir fikirden ileri gitmediği belirtildi.

Editör: Haber Merkezi