AK Parti'nin MYK toplantısı bugün yapılacak. Saat 14.00'te başlayacak toplantıda reform sürecinin yol haritası netleştirilecek.

Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, toplantıda masada olan konuları tek tek saydı. Selvi, yazısında şu ifadeleri kullandı:

- Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’ın hazırlıklarını yürüttüğü reform paketi. Her reformun kendine has bir ruhu vardır. Yeni reform paketini, “insana dokunan reformlar” diye tarif etmek mümkün. Reform mahiyetindeki 128 düzenlemenin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Meclis’ten çıkarılacak kanunlarla ya da yönetmelik ve idari düzenlemelerle hayata geçirilmesi planlanıyor.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla tartışmaya açılan yeni anayasa. Erdoğan ve Bahçeli tarafından güçlü bir şekilde desteklenen yeni anayasa çalışmalarının başlaması, bir ölçüde muhalefetin tavrına bağlı.

- Yeni anayasa çalışmaları Meclis başkanlarının siyasi partilere yaptığı çağrı üzerine başladı. Meclis Başkanlığı döneminde Köksal Toptan ve Cemil Çiçek, yeni anayasa çalışmalarına öncülük ettiler. Anayasa Uzlaşma Komisyonu 60 madde üzerinde uzlaşma sağlamıştı.

- Yeni anayasa önerisine destek veren Meclis Başkanı Mustafa Şentop, “Yeni anayasa fikri herkeste bir heyecan uyandırıyor” dedi. Ülkemizi darbe anayasaları ile yönetilme ayıbından kurtaracak olan yeni ve sivil bir anayasa heyecan uyandırmaz mı?

- Peki Şentop, siyasi parti liderlerine çağrı yapacak mı? Edindiğim izlenim Meclis Başkanı’nın bir süre muhalefet liderlerinin tavrını gözleyeceği yönünde. Eğer yeni anayasa konusunda muhalefet liderlerinden olumlu bir tavır görürse, harekete geçecek.

- AK Parti ve MHP tarafından yönetilecek olan ikinci reform çalışmasını ise Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası üzerindeki değişiklikler oluşturuyor.

- AK Parti’de genel başkan yardımcısı Hayati Yazıcı, MHP’de ise grup başkanvekili Erkan Akçay ile Levent Bülbül tarafından ayrı ayrı yapılan çalışmalar tamamlandı.

- Erdoğan ve Bahçeli’nin mutabakatından sonra iki partinin kurmayları bir araya gelip, ortak bir metin üzerinde çalışacaklar.

- MHP’nin, dar bölgeye, bölge partilerine yaraması nedeniyle soğuk baktığı söyleniyor. AK Parti de o konuda ısrarlı değil. O nedenle daraltılmış bölge üzerinde durulabilir ya da nispi temsil sistemi devam eder. Seçim barajının yüzde 5 ya da 7’ye indirilmesi planlanıyor. İbre yüzde 7’ye daha yakın duruyor. İttifakla seçim barajı sıfırlanıyor. Ama yeni düzenlemede ittifaka giren partiler için seçim barajının yüzde 10’da kalması ya da yüzde 12 olması düşünülüyor.

- AK Parti MYK toplantısından sonra reform sürecinin yol haritası netleşmiş olacak.