Tüketici dernekleri, son dönemde özellikle sıfır otomobil almak isteyen vatandaşların hedef alındığı yeni bir dolandırıcılık yöntemine karşı uyarıda bulundu. Bazı kişiler, kendilerini bayilerle “ortak çalışan” aracı kurum gibi tanıtarak tüketicilere telefonla ulaşıyor ve sıfır otomobilleri “rent a car/filo satışı” üzerinden indirimli verebileceklerini iddia ediyor. Bu süreçte alım öncesi kapora talep edilmesi ise en büyük risk olarak öne çıkıyor.
"Araştırmadan kapora göndermeyin" uyarısı
TÜKONFED Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, araç kiralama şirketlerinin satış sınırlaması dışında tutulmasının dolandırıcılar tarafından fırsata çevrildiğini belirtti. Vatandaşların hiçbir araştırma yapmadan para göndermemesi gerektiğini vurgulayan Ağaoğlu, mağduriyet durumunda tek yolun savcılığa başvuru olduğunu söyledi. “Bilinmeyen kişilere para göndermek, finansal veri paylaşmak büyük risk. Mutlaka yazılı sözleşme yapılmalı” ifadelerini kullandı.
“Sıfır araç sadece yetkili bayiden alınmalı”
Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Mehmet Bülent Deniz ise garanti ve servis süreçlerinin yalnızca yetkili bayiler üzerinden yürüdüğünü hatırlatarak, tüketicilere dışarıdan sıfır araç almamaları yönünde çağrı yaptı. Deniz, kapora taleplerine karşı dikkatli olunması gerektiğini, araç devirlerinde noter üzerinden güvenli ödeme sistemlerinin kullanılması gerektiğini söyledi.
Deniz, “Bayiyle ortak çalıştıklarını söyleyenler arıyorsa, bu bayiden içeride bir bilgi sızıntısı ihtimalini de gündeme getirir. Böyle bir durum kanıtlanırsa, bayinin çalışma belgesine kadar yaptırım uygulanabilir.” dedi.
