Türkiye'de görev yapan 50 büyükelçi ile çok sayıda yabancı gazeteci, Türkiye'nin koronavirüs salgınıyla mücadelesindeki normalleşme sürecinde sunacağı turizm hizmetlerinin anlatıldığı "Yeniden Keşfet" tanıtım etkinliğinde bir araya geldi.

Buluşmaya katılan 50 büyükelçi ile yabancı gazeteciler, önce uçaklardaki ve Antalya Havalimanı'ndaki tedbirleri inceledi.

Avrupa'da güvenli turizm belgelendirme sistemini hayata geçiren ilk ülke olan Türkiye'nin tanıtım görsellerini izleyen konuklara sunum yapan Fraport TAV Antalya Havalimanı Genel Müdürü Deniz Varol, amaçlarının virüsten uzak şekilde yolculara hizmet vermek olduğunu söyledi.

Varol, sunumunun ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, uluslararası standartların üzerinde önlemler aldıklarını dile getirerek, uluslararası uçuşlar başladıktan sonra bazı ülkelerde "Türkiye'ye güvenli şekilde uçulur mu?" diye soru işaretleri olduğunu, bu noktada Kültür ve Turizm Bakanlığının güvenli turizmi anlatmak için "Yeniden Keşfet" sloganıyla yaptığı tanıtım etkinliğinin çok yerinde bir proje olduğunu kaydetti.

Havalimanındaki incelemelerin ardından büyükelçi ve yabancı gazeteciler, konaklayacakları Kundu Turizm Merkezi'ndeki Lara Barut Otel'e geldi. 

Dün akşam da otelde düzenlenen etkinlikte Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, turizmdeki yeni dönemi detaylı bir şekilde anlattı.

Ersoy'un yaptığı konuşmadan öne çıkan bölümler şöyle:

- Bir turist Türkiye’ye geliyorsa, bu seyahat uçakta başlıyor, havaalanında devam ediyor. Bizler öncelikle konukların vücut sıcaklıklarını ölçüyoruz. 37.8’in üzerindeyse veya başka semptom varsa havaalanında bir test yapıyoruz. Test sonucu negatif ise problem yok.

- Test sonucu pozitif olursa konuğu hastaneye gönderiyoruz hemen. Çok kritik bir durumda değilse otele gönderilebiliyor. Buna doktorlar karar verecek. Pozitif vakalar için her bir otelde izole yeri olacak.

- Otellerimiz ekstra günleri ücretsiz olarak konuklara sunacak. Aynı prosedür transit yolcular için de geçerli. Pozitif olursa sonuç, geri gönderme olmayacak. Bütün turistik havaalanlarımızda test merkezlerimiz var. İstanbul ve Ankara’da başlayacak.

- Korona sigorta sistemimiz 1 Temmuz’da başlayacak. Biz bunu internet üzerinden satmaya başladık. 15 Euro’dan 3 bin Euro’ya kadar bir sınırı var birinci pakette. Eğer geldiğiniz ülke, Türkiye ile bir sigorta sözleşmesi yapmamışsa, bu konuk internetten rahatlıkla sigorta alacak. Maksimum sınırı 7 bin Euro olacak. Tıbbi tedavi bireylerin rızası olmadan yapılmayacak. Turistlere önce tedavi prosedürü, hangi tür ilaçların kullanılacağı açıklanacak. Bunu kabul ederseniz tedavi uygulanacak.

- Sertifikasyon kapsamında, uçakların ulaşımını, havaalanlarını, konaklama tesislerini, restoranları belgelendiriyoruz. Kapsamlı ve detaylı kurallarımız mevcut. 130’dan fazla kriter mevcut bu kapsamda. Bunların yanı sıra detaylı kriterler de var. Özellikle de bu otel ve restoranlar için uluslararası şirketlerle çalışmak istedik. Özellikle de Avrupa Birliği’nden şirketlerle çalıştık. 

- Bir otel sertifikasını almak için hazırsa, otellere giderek bir kural listesini hazırlıyoruz. Bu kural listesini bütün aşamalarda uyuyorsa, kontrol edildi işareti koyuyor ve otele bir logo veriyoruz. Otellerin kapısına da logonun yer aldığı işaret koyuyoruz. Oldukça şeffaf bir sistem. Otellerle ilgili detaylıca raporları görüyorsunuz. Türkiye’de tur operatörleri, bu sertifikalarını otel resimlerinin yanına koymaya başladılar. Pek çok otel bu sisteme dahil olmak istiyor. Yaklaşık 500’den fazla bu otel sertifikaya başvurmuş durumda. Bir ayın sonunda bu sayının 2 bine ulaşmasını bekliyoruz.

- 1 Mart’tan bugüne kadar Antalya’da toplam 472 COVID-19 vakası oldu. Aydın’da vaka sayısı 238, Muğla’da 300’den az vaka var. Günlük yeni vaka sayısı iki ya da üç vaka görülmekte bu şehirlerde. Türkiye’nin turistik illerinde virüs kontrol altında. Turizmi Türkiye’de tekrar yeniden başlatabiliriz.

Geziye katılan ülkeler şunlar:

Arnavutluk, Cezayir, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, İngiltere, Bulgaristan, Şili, Kostarika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Gürcistan, Almanya, Yunanistan, Macaristan, Endonezya, İrlanda, İsrail, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Kosova, Kuveyt, Letonya, Lübnan, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Meksika, Moldova, Moğolistan, Karadağ, Hollanda, Yeni Zelanda, Kuzey Makedonya, Paraguay, Filipinler, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya, Singapur, Slovakya, Slovenya, İsviçre, Tacikistan, Ukrayna ve Özbekistan.

Editör: Haber Merkezi