NATO'YA TARİHİ REST

Türkiye, ABD'nin baskısına boyun eğip PYD'yi 'terör örgütü' olarak tanımlamayan NATO'ya rest çekti, Baltık ülkeleri için hazırlanan güvenlik plânını engelledi. NATO'nun 70. kuruluş yıl dönümünde, 4 Aralık Londra zirvesi öncesi yaşanan bu gelişme, ittifakın geleceğine ilişkin endişeleri arttırdı. Türkiye'nin bu çıkışı Almanya'dan Fransa'ya uzanan büyük bir tartışmanın da fitilini ateşledi. NATO olayın şokunu henüz atlatamamışken, bir adım da Dolmabahçe Sarayı'nda Türkiye-Libya arasında varılan mutabakatla atıldı. 

YENİ BİR SÜPER GÜÇ DOĞUYOR

Libya ile mutabakat metni imzalayan Türkiye, Doğu Akdeniz'de Münhasır Ekonomik Bölge ilanı yolunda kritik bir eşiği aşmış oldu. İki ülke arasındaki deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin mutabakat ile Doğu Akdeniz'de Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Mısır arasında bir "kalkan" oluşacak. Anlaşma ile Doğu Akdeniz'de Türk MEB'inin batı sınırı da belirlenmiş oldu. Böylece 'Deniz Sevr'i olarak tanımlanan, Türkiye'yi Akdeniz'de 41 bin kilometrekarelik bir deniz alanına hapsetme oyunu da bozulmuş oldu. 

LİBYA'YA ASKERİ ÜS KURULMASI GÜNDEMDE

Doğu Akdeniz'de en büyük sınıra sahip olduğu halde masa dışına itilmeye çalışılan Türkiye, enerji kaynaklarını paylaşma amaçlı kurulan şer ittifaklarına karşı sahada üstünlük kazandı. Türkiye ile Libya arasında yapılan Deniz Yetkilerinin Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat sadece enerji işbirliğini kapsamıyor. Bu anlaşmayla Türkiye, Libya'nın hava ve kara sahalarını kullanabilecek, bölgesel sulara izinsiz girebilecek ve Libya'da askeri üsler inşa edebilecek.

MAVİ VATAN'DA İSTİKLAL MÜCADELESİ

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de hem askeri güç olarak hem de yeraltı zenginliklerinin paylaşılması konusunda var olması, süpergüç olmasının kilit taşı olarak görülüyor. Zira siyasi gözlemcilere göre yeni dünya düzeni, Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz yataklarına hakim olan devletler üzerinden şekillenecek. Bu sebeple Türkiye, 200 savaş gemisi Doğu Akdeniz'e demirleyen Emperyalist güçlere karşı yeni bir İstiklal savaşı veriyor. 

Editör: Haber Merkezi